Најбољи кошаркаши Србије отпутовали су данас из Истанбула за Лондон, где их у британској престоници од 16. до 21. августа очекује нови контролни турнир у склопу припрема за Европско првенство у Литавинији. Противници изабраницима селектора Душана Ивковића на “London Invitational Tournament 2011“ биће селекције Хрватске, Кине, Велике Британије, Аустралије и Француске. 

У досадашњих шест припремних утакмица репрезентативци Србије остварили су пет тријумфа и један пораз, приказавши сасвим добре игре и завидан ниво форме, иако је до почетка Европског првенства у Литванији остало више од 15 дана.

После заиста тешких припрема у Ротенбургу и Вршцу, сви смо били помало изненађени сасвим коректним играма и освајањем турнира у Љубљани. Добро смо играли и у Измиру, иако смо изгубили од селекције Немачке. Били смо на том сусрету доста уморни од напорног пута из Словеније, лоше смо почели, а доста су нам недостајали капитен Крстић и Теодосић. Утисак смо поправили у другом полувремену утакмице против Украјине, док је дуел са Турском одигран на заиста високом нивоу. Били смо расположени, надахнути, веома лако савладали светске вицешампионе. Наравно да се не заваравамо тим тријумфом, јер су Турци били хендикепирани неиграњем три веома важна играча. Ипак, победа нам доста значи на подизању самопуздања у наставку припрема за Европско прврнство у Литванији– истиче репрезентативац Србије,Марко Кешељ.

Следећа станица нашег националног тима на путу за шампионат у Литванији је Лондон и веома јак турнир на коме ће за шест дана имати пет квалитетних утакмица:

– Турнир у Лондону ће сигурно бити најбоља провера свега урађеног у досадашњем делу припремног периода. Састав учесника је веома квалитетан. Поред евроспких селекција, одмерићемо снаге са одличним репрезентацијама Аустралије и Кине. Идеална прилика да се још боље уиграмо, исправимо све недостатке које смо показали у претходним мечевима и још више подигнемо ниво форме.

Марко Кешељ истиче да је тренутно најважније да је здравствени билтен селекције Србије све бољи, да се Немања Бјелица дефинитивно опоравио од повреде, а да напредак Новице Величковића иде у добром правцу.

Марко КесељНама је циљ висок пласман на Европском првенству у Литванији. Да би успели да остваримо зацртане планове потребно је да будемо максимално спремни и здрави, да нас коначно заобиђу повреде. Рано је за било какаве прогнозе, јер је конкуренција жестока. Много репрезентација има исте жеље и амбиције као и Србија. Група нам је веома јака, а она са којом укрштамо у другој фази шампионата- још јача. Ипак, сам оптимиста, јер знам колико напорно радимо и желимо да обрадујемо навијаче. До првог дуела на шампионату са Италијом бићемо потпуно спремни да покажемо наш карактер и жељу за великом борбом и победама – закључио је Кешељ.

LONDON INVITATIONAL TOURNAMENT 2011

16. август: Србија – Хрватска (19:00)
17. август: Кина – Србија (16:30)
18. август: Србија – Велика Британија (21.30)
20. август: Србија – Аустралија (21:30)
21. август: Француска – Србија (21:30)