Стручни штаб и најбољи кошаркаши Србије допутовали су у послеподневним часовима из Лондона у Београд. После учешћа на три турнира (Љубљана, Измир, Лондон) и 11 одиграних утакмица у последње две недеље, изабранцима селектора Душана Ивковића остало је још седам дана финалних радова до пута у Литванију на Евроспко првенство где ће 31. августа одиграти премијерни меч на шампионату против селекције Италије.

Лондон је био наш трећи турнир у припремном периоду. Завршили смо са програмом припремних утакмица, одиграли у сличном ритму који нас чека на Европском првенству. Почели смо са турниром у Љубљани, а завршили са турниром у Лондону, где желимо да играмо и следеће године на Олимпијским играма, што је усоталом наш примарни циљ. Боравили смо у непосредној близини олимпијског села, играли у дворани у којој ће бити одржане Игре– истакао је селектор Душан Ивковић на аеродрому “Никола Тесла”.

Селектор се затим осврнуо и на здрваствени билтен који није повољан још од првог дана припреме за Европско првенство у Литванији. Поред Новице Величковића који није путовао са екипом на туринре у Словенију, Турску и Велику Британију, појаваили су се проблеми са повредама Марка Кешеља и Алексндра Рашића.

Све што се десило није проузроковано програмом рада и тренинзима репрезентације. Сувишно је говорити колико је Новица Величковић битан играч, не само на позицији на којој игра, него као један од најважнијих људи у стварању овог тима и атмосфере. На жалост, у свакодневном контакту са лекарима, прогнозе уопште нису оптимистичне по питању да ли ће он бити спреман. На жалост, на утакмици са Французима, догодила се повреда Марка Кешеља. Пре тога смо имали проблема са Алексанром Рашићем, који нам је много недостајао у утакмицама које није играо. Међутим, Марко Кешељ је добио јак ударац у јагодичну кост на мечу против селекције Француске и он ће у уторак имати ултра-звук, а затим још један преглед, после чега ћемо знати много више о његовој повреди.

Упркос свим проблемима, селектора Душана Ивковића не напушта оптимизам, али ни реалност по питању резултата и зацртаних циљева на шампионату у Литванији:

Сигуран сам да ће овај тим пружити максимум на свакој утакмици на шампинату у Литванији. Имамо довољно времена да освежимо играче и будемо потпуно спремни за први меч против Италије. Будите сигурни да ће се наши играчи борити свим срцем за своју земљу и дрес који носе. Да ли ће то бити довољно у односу на противнике, видећемо. Ја сам и даље оптимиста, али евидентно је да ћемо, највероватније бити ослабљени, да нам неће играти неки кључни играчи са прошлог Светског првенства. Друге репрезентације су појачане, играће са најјачим саставима, са НБА играчима. То су чињенице, ништа ново.

Селектор Душан Ивковић на крају разговора са медијима похвалио је велики успех Универзитетске репрезентације која је у Шенжену осовјила златну медаљу и поновила успех са Универзиаде у Београду 2009. године:

Посебно ми драго због успеха наше Универзитетске репрезентације, јер сам био стално у контакту са Луком Павићевићем и Дејаном Бодирогом када је бирана селекција. Било је доста проблема, посебно у време одигравања припремних утакмица са Русијом. Тада сам морао и лично да интервенишем. Драго ми је да су после Бангкока и Београда поново освојили медаљу. То су млади играчи на које се рачуна. И те како се прате њихови резултати. То је нешто што ме јако радује– закључио је селектор репрезентације Србије, Душан Ивковић.

Репрезентативци Србије сутра имају слободан дан, а од среде настављау са свакодневним тренизима све до посласка у Литванију 29. августа.