Mушка и женска 3х3 репрезентација Србије остале су без медаља на ФИБА 3х3 Евро Купу у Амстердаму. Првакиње Европе у женској конкуренцији су Рускиње, а у мушкој конкуренцији Летонци, који су били најпријатније изненађење целог првенства.

Наше даме су свој четвртфинални меч одиграле против репрезентације Русије и биле поражене резултатом 18:9. Србија је прилично квалитетно ушла у меч и имала предност у прва три минута, док их Рускиње нису сустигле и престигле. У женској конкуренцији сребрну медаљу освојила је Шпанија, док су Холанђанке однеле бронзу.

Мушкарци су се до последњих тренутака, у правом смислу те речи, борили за медаљу али на крају, и уз недостатак среће, нису успели у томе. У четвртфиналу Србија је рутински победила домаћине Холанђане резултатом 22:13. Ни једног тренутка домаћини нису успели да приђу на мањи „минус“ од пет поена, тако да је резултатски утакмица била решена већ у првим минутима. У полуфиналу их је чекала репрезентација Летоније (која је елиминисала Француску у четвртфиналу), а наши момци су били фаворити. Међутим, у борби која је била у правом смислу речи „рововска“, и где су се екипе непрестано смењивале у вођству које није било веће од два до три поена, победник је одлучен тек у продужетку (регуларни ток завршен резултатом 17:17), тако што су Летонци успели да погоде шут за два поена након промашених покушаја наше екипе и славе са коначних 19:17. У борби за бронзану медаљу противник је била репезентација Украјине, а меч је био готово пресликан као полуфинални против Летоније (у регуларном току било је 18:18). Нажалост, поново је пресудила двојка иза линије 6.25 метара у корист Украјине, што је наше мушкарце оставило без медаље. Летонија је освојила титулу првака Европе, а у финалу су савладали браниоце тутуле репрезентацију Словеније.

За утеху остаје то да је Биљана Пешовић освојила бронзану медаљу у такмичењу у шутирању тројки. Прва места „резервисали“ су мушкарци и то – злато Рус Захарво, док је сребро освојио Француз Цагаракис. Поред овог успеха, Србија има и најбољег стрелца у мушкој категорији – Дејана Мајсторовића – који је на пет мечева успео да постигне 38 поена, док је други стрелац шампионата био Украјинац Тимофејенко са 34 поена.

Репрезентације Србије ће се у понедељак, у раним послеподневним часовима, вратити у Београд.