У Крагујевцу је завршен још један РТЦ Кошаркашког савеза Србије, који је у две смене окупио најталентованијe дечакe 2009. и 2010. годишта. У првој смени – од 21. до 28. јуна радили су млађи дечаци, а у другој, од 28. јуна до 5. јула старији дечаци.

Рад на РТЦ био је круна сезоне током које су се кроз окупљања на тренинзима Региона пратили најталенованији дечаци, који су касније позвани на камп у Крагујевцу.

Развојно тренажни центар КСС постоји од 1997. године, када је основан са циљем да се окупе и прате најталентованија деца, па и да се кроз концентрисан рад усмеравају и стичу правилне навике живота спортисте. Већина сениорских репрезентативаца је прошла кроз РТЦ.

И Миленко Тепић, потпредседник КСС за мушку кошарку, нагласио је важност РТЦ-а, на коме је и сам као дечак учествовао. У то време је РТЦ био у Пожаревцу, али је идеја остала иста.

– Иза нас је још један РТЦ. Ове године проверене су генерације 2009. и 2010. годишта. То је за КСС изузетно важан камп, јер се ту формирају неке прве селекције играча посл селективних тренинга који се одржавају током целе године по регионима. Ту стичемо неки први јасни увид и слику о квалитету играча, на чему треба да раде, како би требало ми да се односимо према њима. И овогодишњи РТЦ је оправдао очекивања, још једном се показало да је то програм који много значи Савезу. Надам де да ћемо и у будућности наћи начин да дижемо то на још виши ниво – рекао је Тепић.

Гордан Тодоровић, руководилац РТЦ и стручни сарадник за рад са млађим мушким селекцијама КСС, нагласио је да је крајњи циљ РТЦ да се добију играчи за сениорску репрезентацију, због чега КСС и негује РТЦ и сматра га битним.

– Ово је начин и да се деца стимулишу за бољи рад, да кроз рад са другом талентованом децом пробају да добију на мотивацији, да дођу и до нових сазнања, напредују, стекну правилне навике, да се усмеравају у правилан рад. Желимо да се деца правилно развијају.

Програм рада РТЦ су кошаркашки тренинзи и такмичења. Осим тога, Републички завод за спорт је обавио моторичка тестирања за обе генерације, као и психилошко тестирање старијих дечака. На крају програма, свако има свој лични картон и извештај.

– Деца су радила одлично, били су фокусирани. Видео се напредак – истакао је Тодоровић.

У раду са овим талентованим кошаркашима 2009. годишта учествовали су тренери из Региона, Регионални стручни сарадници: Зоран Савић   (Централна Србија), Саша Нешовић (Регион Косовско-метохијски), Ђуретић Томислав  (Војводина) и тренери: Дејан Ђокић (Жарково), Братислав Кнежевић (Напредак, Крушевац), Урош Петровић (Стари Рас, Нови Пазар), Бранислав Кнежевић (Слобода, Ужице), Марјан Станојковић (Пантери, Врање), Марко Спасић (Димитровград) и Ненад Игњатић (Макс, Бањалука).

Такође, са талентованим кошаркашима 2010. годишта радили су Регионални стручни сарадници: Иван Здравковић (Јужна Србија), Младен Микић (Војводина), Марио Михајловић (Источна Србија), као и тренери: Урош Јеремић (Беовук), Мирко Буцало (Кикинда), Марко Капларевић (Смедерево),  Милош Пејановић (Борац, Чачак), Милан Вељковић (Младост, Зајечар), Перица Митић (Морава, Владичин Хан).

Бригу о здрављу играча водио је Никола Лалевић – физиотерапеут.