Гости Кошаркашког савеза Србије и генералног секретара КСС Дејана Томашевића данас су били председник Кошаркашког савеза Војводине Дарко Каран и Зоран Стојачић. Повод овог сусрета био је документарни филм „Шампиони из педесет и шесте“, који је снимљен је у оквиру обележавања јубилеја Кошаркашког клуба Пролетер из Зрењанина, који је освојио титулу првака Југославије далеке 1956. године.

– Јако нам је битно да постоје људи који желе од заборава да сачувају тако битне историјске догађаје. Хвала вам што сте и КСС укључили у целу ову причу и што медијска промоција вашег филма креће из „Куће кошарке“, која нам је свима заједнички дом – рекао је, између осталог, генерални секретар КСС Дејан Томашевић.

Овај филм је и својеврстан подсетник данашњим генерацијама на великане наше кошаркашке прошлости које је предводио ненадмашни Вилмош Лоци. Идеја је да се тај значајан успех достојно обележи, објасни и адекватно постави у историју зрењанинског и српског спорта.

– Посебно место у фиму посвећено је Пролетеровој „великој петорци“, која је истовремено била и петорка тадашње репрезентације Југославије, а чинили су је Лоци, Енглер, Миња , Катић и Радојчић – објаснио је председник Кошаркашког савеза Војводине Дарко Каран.

Документарац се заснива на изјавама актера, савременика, новинским и публицистичким текстовима, фотографијама, али и аудиo-визуелној  реконструкцији чувене утакмице Пролетер – Црвена звезда из 1956.

– Господин Зоран Славић је пре две године предложио да поводом великог јубилеја, шест деценија од када је Пролетер постао шампион, направимо један овакав филм. Желимо да отргнемо од заборава тај велики догађај и надам се да ћемо тог 23. априла сви уживати у премијери и комплетном догађају… – поручио је Зоран Стојачић.

Велика премијера филма „Шампиони из педесет и шесте“, уз кошаркашки терен на главном градском тргу и црвени тепих, одржаће се 23. априла у „Барокној сали“ Градске куће у Зрењанину од 19.00 часова. Зрењанинци ће овај документарац моћи да виде и три дана касније у истом термину у Културном центру Зрењанина, а новосадска премијера заказана је за 28. април у 20.30 часова у Амфитеатру на првом спрату СПЕНС.