Сутра од 15.30 часова, у швајцарском Мијеу, у средишту ФИБА, биће обављен жреб за женски и мушки олимпијски турнир у Рију.
Kако је ФИБA данас објавила, наше сениорке, актуелне европске шампионке, наћи ће се у четвртом шеширу. Наиме, седам репрезентација које су већ обезбедиле пласман на Олимпијске игре сврстане су у прва четири шешира, док ће преосталих пет екипа, које буду обезбедиле олимпијску визу преко квалификационог турнира у Нанту (13-19. јун 2016), бити накнадно жребане, када буду позната њихова имена. ФИБА се за овај систем одлучила како би две групе са по шест тимова у Рију биле, како се наводи из Женеве, подједнаког квалитета. У првом шеширу на сутрашњем жребу ће бити САД и Аустралија, у другом Канада и Бразил, у трећем Сенегал и Јапан, у четвртом Србија и један од квалификаната, док су у петом и шестом квалификанти, који ће бити распоређени у групе после Нанта.
Када је реч о мушком олимпијском турниру, који ће такође имати две групе са по шест репрезентација, систем је исти. До сада је пласман на ОИ обезбедило девет националних тимова, док ће преостала три стићи са три квалификациона турнира у Београду, Торину и Манили (4-10. јул 2016). Дакле, те три екипе, међу којима ће, надамо се, бити и Србија, биће сврстане у групе тек по завршетку поменутих турнира, према квалитету и географском положају.
У првом шеширу за сениоре сутра ће бити САД и Шпанија, у другом Венецуела и Аргентина, у трећем Нигерија и Кина, у четвртом Аустралија и Бразил, у петом Литванија и квалификант, а у шестом два квалификанта који неће сутра бити жребани.