Женска сениорска репрезентација Србије, актуелне европске шампионке и бронзане са Олимпијских игара у Рију, окупиле су се у понедељак 8. маја у поподневним часовима испред Хале спортова „Ранко Жеравица“ на Новом Београду, како би започеле припреме за Европско првенство 2017. у
Чешкој (16-25. јун).

Екипа и стручни штаб су, после пријатног дружења са бројним представницима медија, одмах кренули пут Златибора, где ће до 20. маја обавити прву фазу припрема.

Наше најбоље кошаркашице на Златибор је испратио и председник КСС Предраг Даниловић, који им је заједно са потпредседницом за женску кошарку Аном Јоковић пружио подршку пред старт припрема за ЕП.

Селектор Србије Стеван Караџић осврнуо се на састав и план рада на Златибору.

– Разговарао сам раније са скоро свим играчицама да се не бисмо сада упознавали. Екипа је у сличном саставу као што је и до сада била. Има нових играчица, нов је тренер, већ од сутра почињемо да постављамо неке ствари из игре… Крећемо на припреме на Златибор у доброј атмосфери. Јелена Миловановић ће нам се прикључити на планини, јер је у Крагујевцу и тек је дошла из Шпаније. Невена Јовановић данас у Француској игра можда и последњу утакмицу у сезони, па ће бити са нама на Златибору за пар дана. Соња Петровић је са нама од почетка, али ће првих неколико дана радити по посебном програму због повреде коју је зарадила на Фајнал фору Евролиге. Нажалост, Данијел Пејџ није са нама, јер се није опоравила од повреде… Овај период припрема ћемо искористити да одмах почнемо са уигравањем екипе, постављањем акција у нападу и принципа одбране… Немамо пуно времена до Европског првенства у Чешкој. Циљ нам је и да се девојке освеже и што боље припреме за ЕП, јер се сезона широм Европе тек завршила.

О амбицијама на ЕП, Караџић је рекао:

– Циљеве још не знамо, сигурно да ова екипа заслужује да се бори за највиши пласман, али много зависи од тога у каквом ће стању доћи остале репрезентације. Свако ће хтети „скалп“ првака Европе, сви ће улазити у утакмицe против нас са посебном мотивацијом, тако да у сваком мечу морамо да дајемо максимум.

Један од лидера репрезентације Ана Дабовић била је сјајно расположена што је опет у државном тиму.

– Репрезентацију увек доживљавам емотивно, веома сам узбуђена… Видим да су девојке добро расположене од почетка, трудићемо се да припреме прођу најбоље могуће, што значи без повреда. Даћемо све од себе да се уиграмо и створимо атмосферу која нас је красила све ове године. Дошао је нови тренер, треба времена да га упознамо… Посетио ме је у Москви, разговарали смо, ако припреме и Европски шампионат прођу као први разговор, биће добро…

Одличну атмосферу истиче и сјајно крило Србије Соња Петровић.

– Волимо да се дружимо, увек је добра атмосфера, сви се добро осећамо кад смо заједно… Види се да смо све насмејане, да је добра енергија. То што смо све ту, осим Невене Јовановић која још није завршила сезону, говори колико смо биле спремне и колико смо жељно чекале ово окупљање… Имам још недељу дана рада по посебном програму због повреде, али је добро да сам са екипом од почетка, да могу да пратим нове системе које тренер уводи… Увек имамо високе амбиције као Срби, као народ смо такви и некада мислимо да можемо да одемо и изнад наших очекивања. Успех би био да се пласирамо мећу првих пет и обезбедимо пласман на Светско првенство, да не причамо баш о одбрани медаље… – поручила је Соња.

Нови капитен нашег нациoналног тима биће искусна Јелена Миловановић.

Репрезентација Србије ће на Златибору боравити до 20. маја, где ће одиграти две тренинг утакмице затвореног типа са репрезентацијом Црне Горе. Следи кратак боравак у Београду, па турнир у Карловим варима у Чешкој од 25. до 29. маја. Од 31. маја до 14. јуна изабранице селектора Стевана Караџића припремаће се за ЕП у Београду, где ће и одиграти три пријатељске утакмице са Јапаном.