У четвртак, 25. маја 2017, у касним поподневним часовима, женска сениорска репрезентација Србије лети пут Прага, града који ће од 15. до 26. јуна бити домаћин Европског првенства. Наше најбоље кошаркашице ће, дакле, на истом месту имати прве јаке тестове, пошто ће у наредна три дана учествовати на турниру на коме ће им ривали бити Кина, Чешка и Летонија.

Пре пута, стручни штаб нашег националног тима отворио је део тренинга за представнике медија, који су са девојкама и селектором Стеваном Караџићем разговарали о предстојећим изазовима.

Србија ће на турниру у Карловим Варима први меч одиграти против Кине 26. маја од 15.30, онда ће 27. маја одмерити снаге са Летонијом од 17.45, а затим 28. маја и са Чешком, такође од 17.45 часова.

Селектор европских шампионки Караџић истиче да ће после ових провера имати много јаснију слику…

– С обзиром на то да смо од почетка припрема одиграли само један тренинг меч против Црне Горе на Златибору, пошто исти ривал због бројних повреда није могао да одигра са нама још један планирани меч, овај турнир ће нам добро доћи да видимо шта смо и колико урадили до сада, односно где смо и шта треба да коригујемо. Сигурно је да ће на ове три утакмице све девојке добити шансу да покажу колико могу у овом тренутку… У Чешку идемо без Ане Дабовић која је на терапијама, ради по посебном режиму и очекујемо да се прикључи тиму по нашем повратку са овог турнира ако буде све у реду, као и без Тијане Ајдуковић која је повредила скочни зглоб. Охрабрујуће је што се Соња прикључила девојкама и већ пар дана нормално тренира са тимом.

О ривалима на турниру у Карловим Варима, Караџић има лепо мишљење.

– Кина је увек јака, без обзира на састав у коме ће доћи. Они се озбиљно и на време спремају за Азијске игре, у перспективи и за Светско првенство. Чешка има респектабилан тим јер, у супротном, не би прихватила организацију предстојећег Европског шампионата, а у репрезентацији има и једну Американку… Летонија гаји специфичан начин игре, са доста шутева, врло је неугодан противник… После свих тих провера имаћемо бољи увид у наше тренутно стање, на чему морамо да радимо и шта да поправљамо – објашњава селектор наших најбољих кошаркашица Стеван Караџић.

Женска репрезентација Србије се у Београд враћа 29. маја, а 31. маја у нашој престоници наставља припреме за ЕП на које девојке путују 14. јуна.