Наше најбоље кошаркашице у петак од 18.00 часова против Грчке крећу у одбрану европског злата у Прагу. Селектор Стеван Караџић истиче сјајну атмосферу, као и добре услове у чешкој престоници.

– Први утисци су одлични, имамо све услове у дворани и хотелу – рекао је Караџић нашим новинарима у хотелу „Кларион конгрес“, у коме су смештене све репрезентације из група Ц и Д. Када је у питању здравствени билтен, Ана Дабовић нормално тренира, мислим да ће и Соња Петровић полако да се укључи. Она је један део одрадила у среду и надам се да ће за дан-два ситуација са њом бити још боља. Видећемо, али трудићемо се да је што мање користимо, док се она не буде осећала максимално добро.

Стручни штаб је детаљно скаутирао првог ривала Грчку.

– Ради се о веома искусној репрезентацији. Њих пет-шест имају преко 30 година, дуго играју по Европи. Ове сезоне њих неколико је играло заједно у Олимпијакосу. Немају баш дугачку клупу. Мораћемо да их добро притиснемо у одбрани, пошто немају много адекватних измена, па да се потрудимо да их добро изморимо, да морају добро да раде за сваки кош. Надам се да ће таква утакмица, у високом ритму, са много трчања и притиска у одбрани, одговарати нама. Идемо утакмицу по утакмицу и ништа не мењамо, по питању наших амбиција и жеља – јасан је Караџић.

Србија први меч игра у 18.00 часова, други против Француске од 20.30, а трећи са Словенијом од 15.00.

– Имамо добар распоред, ни та утакмица која се игра у 15.00 сати против Словеније нема лош термин, јер дан раније имамо слободно, па можемо добро да се припремимо за ту утакмицу. Ипак, да не идемо много унапред, сва концентрација је на Грчкој, на њихову игру, њихове кошаркашице…

 

Капитен Јелена Миловановић добро познаје првог ривала на ЕП.

– Евина Малци им је најбоља играчица, и то убедљиво. Имају три играчице које доминирају. Осим Малци, то су Калцидоу и Спаноу. Наравно, ту је и осталих 12, али ако водећи трио зауставимо, биће лакше играти. Оне у просеку дају по 25 поена. Када је реч о нашем тиму, Соња се полако укључује у рад. Све остале девојке су спремне и то је најбитније. Идемо да дамо максимум. Надам се да ћемо победити.

Невена Јовановић је говорила о последњим припремама пред отварање шампионата.

– Једва чекам, узбуђена сам, верујем и остале девојке. Та нервоза пред сам почетак је присутна, али то је она позитивна трема, она која је добра. Остаје нам да последњег дана завршимо припреме и да у доброј атмосфери дочекамо сутрашњи меч. Прва утакмица је увек тешка, без обзира ко је противник. Носи додатни терет, али кренули смо на време да се припремамо. Остаје само да све то сутра преточимо на терен, надам се ће бити ОК. О осталим утакмицама, не бих док не завршимо прву. Свакако нас чека један јак противник Француска, познат из ранијих година, па онда Словенија која је током квалификација играла заиста добро и показала да је заслужено овде. Идемо корак по корак. Надам се да ћемо добро отворити Европско првенство.

И Соња Петровић зрачи оптимизмом и поред проблема са повредом.

– Код нас је увек атмосфера ван терена супер. Само се надамо да ће то да се пренесе и на терен, да ће то бити додатно узбуђење пред утакмицу. Ментално смо све спремне, припрему за Грчку смо почеле још у Београду. Само да пробијемо лед, после ће све бити лакше. Ја још увек нисам у тренингу са екипом, почела сам неке основне ствари. Можда данас већ направим још неки корак унапред. За сада, како стоји ставри, не верујем да ћу одиграти прву утакмицу. Видећемо за даље… Битно је да су остале девојке спремне, Ана се углавном вратила у тренинг. Верујем да ће оне бити толико добре, да ја нећу ни осећати потребу да се претерано брзо враћам.