Ближи се почетак квалификација за Светско првенство 2019, које стартују у новембру… Сукоб између ФИБА и Евролиге, односно став ЕКА да евролигаши нису дужни да пусте играче у националне тимове током сезоне, као и одбијање да се коригује календар такмичења, били су разлог да ФИБА у швајцарском Мијеу окупи националне федерације чији клубови учествују у Евролиги.

Епилог овог састанка је следећи: Кошаркашки савез Србије је, заједно са националним савезима Русије, Немачке, Израела, Грчке, Италије, Литваније Шпаније и Турске, после састанка са челницима ФИБА, стао иза заједничког саопштења у шест тачака, које је подржала и федерација Француске.

Заједнички став је да савези инсистирају да је могуће паралелно организовати клупска и такмичења националних селекција у новембру и фебруару, када се репрезентативни „прозори“ поклапају са мечевима Евролиге.

У саопштењу објављеном на званичном сајту ФИБА после састанка стоји следеће:

„1. Кошаркашка породица мора да остане уједињена и да ради заједно и солидарно на заједничком циљу – промоцији кошарке.

2. Такмичења клубова и репрезентација могу да се током године одржавају паралелно, што се догађало до 2003. године, а као што је и сада случај у другим спортовима.

3. Осуђујемо одлуку компаније ЕКА, која управља Евролигом, да одбије померање утакмица за два дана из комерцијалних разлога као напад на репрезентације, који угрожава њихово постојање и угрожава њихове шансе да се квалификују на Светски куп и Олимпијске игре. Национални тимови остају „локомотиве“ светске кошарке.

4. Примили смо к знању писану потврду ЕКА упућену Европској комисији да клубови сигурно не би био у прекршају ако не би извели на терен играче који су у репрезентацијама, у складу са њиховом регулаторном дужношћу под надлежним правилима ФИБА или кошаркашких савеза. Такође, апелујемо на ЕКА да поштује оно на шта се обавезала у новембру 2016. године изменом календара Евролиге који ствара очигледну препреку пуштању играча.

5. Подсећамо клубове који учествују у националним првенствима да имају онолико права колико и обавеза. Осуђујемо сваки директан или индиректан притисак од клубова или играча.

6. Наставићемо да обезбеђујемо најбоље могуће услове за играче репрезентација.“ – пише у заједничком саопштењу савеза…

 

Фото: ФИБА