На данашњи дан пре 25 година, 6. децембра 1998, напустио нас је велики кошаркашки визионар и један од утемељивача југословенске и српске, европске и светске кошарке – господин Радомир Шапер (1925-1998).

Као кошаркаш, носио је дрес београдског клуба БАСК, Црвене звезде и Партизана, а био је и успешан репрезентативац Југославије. Када је завршио играчку каријеру, као угледан кошаркашки радник и стваралац обављао је бројне функције у нашој кошарци – био је председник Кошаркашког савеза Југославије, генерални секретар Кошаркашког савеза Југославије, неколико пута први човек Кошаркашке лиге Југославије, годинама други човек светске кошаркашке организације ФИБА и председник Техничке комисије као њеног најзначајнијег органа.

За огромне заслуге Шаперу су додељена највиша признања КСЈ и ФИБА, a Светска кошаркашка федерација је 2001. године установила и награду „Др Радомир Шапер” за велика достигнућа на пољу развоја кошарке у свету и на тај начин му постхумно одала велико признање за све што је учинио за кошарку на глобалном нивоу. ФИБА је професору Шаперу постхумно доделила и “Орден части”, док је у предграђу Мадрида Алкобендасу 1. марта 2007. године отворена „Кућа славних“ ФИБА у коју је одмах примљен господин Шапер.

Радомир Шапер је био изузетно успешан и ван кошарке, пошто је дипломирао 1950. године на Технолошко-металуршком факултету у Београду, докторирао је 1964. године, а 1968. постао ванредни професор. Четири године касније постао је редовни професор Технолошко-металуршког факултета, а 1980. године Шапер је именован за продекана Технолошко-металуршког факултета, где је радио до пензионисања 1991. године.

Током рада на Технолошко-металуршком факултету проф. др Радомир Шапер објавио је више од 150 научних и стручних радова. Аутор је и коаутор пет књига и уџбеника из области аналитичке хемије и аутоматске регулације хемијских процеса. Као експерт Уједињених нација, 1967. је прихватио да покрене Хемијски институт у Картуму у Судану. Међутим, упркос инсистирањима владе Судана и Уједињених нација да остане дуже од годину дана, професор Шапер вратио се у Београд искључиво због кошарке, а у то време је био председник Кошаркашког савеза Југославије.

Легендарни Шапер био је иницијатор многих позитивних промена у југословенској кошарци, пре свега оних које су се односиле на развој кошаркашке организације на стратешком плану, а често је истицан његов немерљив допринос у унапређењу кошаркашких правила на међународном нивоу. Био је човек који је дао много кошарци за коју је живео, а визионарским радом и великим идејама професор Шапер је имао немерљив допринос у напретку кошарке и има велике заслуге што су витрине наше «Куће кошарке» препуне пехара и медаља.