На конференцији за медије у Кући кошарке, селектор мушке сениорске репрезентације Србије, Александар Ђорђевић објавио је шири списак од 24 кандидата за Европско првенство које ће се од 5. до 20. септембра одржати у Француској, Немачкој, Летонији и Хрватској.

Комплетан списак и план припрема (PDF)

Прва прозивка и почетак припрема за Еуробаскет заказан је за 15. јул, кад ће селектор Ђорђевић скратити списак на 18 кандидата.

Oвај састав има технички квалитет, таленат, тактичко знање и брзину да би могли да играмо модерну кошарку. У финалу прошлог Светског првенства играли смо против селекције САД чији је модел игре непревазиђен, доминантан у свету и који мора да нам буде репер. Шпанци су тренутно најближи том моделу у коме се игра и размишља брзо и једноставно. Сматрам да су ова 24 играча са ширег списка озбиљна подлога да дођемо до 12 најбољих који ће играти на Европском првенству. Добро смо покривени на свим позиција, на нама из Стручног штаба је да их што боље припремимо како би у датом тренутку, кад буде било најпотребније прижили максимум и били у жељеној форми – истакaо је Ђорђевић.

Селектор наших најбољих кошаркаша истакао је да је циљ на предстојећем Европском првеснтву борба за медаље и пласман на Олимпијске игре у Рију.

Нама је увек циљ борба за златну медаљу, али ће бити јако тешко, посебно што је овај Еуробаскет квалификациони за Рио. Тамо нас води само пласман у финале, а остала четири места нам омогућују да играмо квалификације за Олимпијске игре. Сви знате да сам од почетка говорио да нема сакривања, да желимо да се боримо са најбољима. Тежимо ка медаљи и моји лични циљеви не могу да буду ниједни други већ да поведем екипу до финала – јасан је селектор Александар Ђорђевић, који је најавио да ће после повлачења Ненад Крстића, нови капитен националног тима бити Милош Теодосић.

Репрезентација Србије ће на Европском првенству играти у групи „Б“ у Берлину са селекцијама Шпаније, Немачке, Исланда, Турске и Италије. Први меч на Еуробаскету 2015  изабраници селектора Александра Ђорђевића одиграће 5. септембра против Шпаније.