Селектор репрезентације Србије, Александар Ђорђевић одредио је коначан састав тима који ће од од 30. августа до 14. септембра учествовати на Светском Купу у Шпанији. Само дан пре поласка на шампионат селектор Ђорђевић је имао на списку кандидата 13 играча, тако да је морао да одреди коначан састав и захвалио се крилном центру Луки Митровићу што је саопшито медијима на конфернцији за медије у дворани “Пионир”.

Боје Србије на Светском Купу у Шпанији браниће: Капитен Ненад Крстић, Милош Теодосић, Марко Симоновић, Стефан Јовић, Богдан Богдановић, Немања Бјелица, Стефан Марковић, Никола Калинић, Стефан Бирчевић, Мирослав Радуљица, Рашко Катић и Владимир Штимац.

Овакве одлуке никад нису лаке и нимало пријатне. Јутрос смо разговарали кад сам му саопштио одлуку. Лука је пуно дао овој екипи. Мислим да је сада сигурно бољи играч него што је био на почетку припрема. Игра на позицији модерне четворке која је неопходна нашој кошарци. Овакву одлуку смо донели због различитих околности, разних физичких стања, али и противника који нас очекују на Светском Купу – објаснио је Ђорђевић.

Селектор наших најбољих играча уверава да је у претходних пет ипо недеља урађено све што је потребно како би Србија пружила максимум на Светском Купу:

– Дошли смо до тима који је то у правом смислу те речи. У екипи влада заједништво и борбеност која произилази из одбране. Дефинитивно имамо тим. Живимо и радимо како један. Шта ћемо урадити у Шпанији? Нисам баш добар прогнозер, не желимо и немамо снагу да калкулишемо, волео би да победимо сваку утакмицу. Треба само подсетити да играмо против домаћина Шпаније, Француза који су прваци Европе, Бразила који не крије да циља медаљу, шампиона Азије Ирана и Египта који нам је први ривал. Премијерни меч на шампионату је најважнији, а после њега сваки наредни. Када сам преузео екипу, задао сам циљ да морамо да играмо брже, а то захтева атлете на терену, због тога играчима дајем и више слободе у нападу, али у одбрани тражим дисциплину и ту нема поговора. Када добро обаве посао у одбрани, у нападу нека уживају и нека играју кошарку. Добро је познато да одбрана осваја првенство, а напад утакмицу – закључио је селектор Србије Александар Ђорђевић.

Заменик капитена Милош Теодосић одрадио је пуном снагом последњи тренинг пред одлазак у Шпанију:

– Мислим да смо спремни, да смо генерално добро одрадили припремни период. На турнирима и утакмицама смо играли добро, показали велику борбеност што је селектор Ђорђевић тражио од нас. Циљ је да пре свега одиграмо добро и остваримо што бољи резултат у групи. Тешко је сада причати о евентуалном ривалу у осмини финала или четвртфиналу.