Селектор репрезентације Србије Александар Ђорђевић одржао је данас у новосадском хотелу „Шератон“ конференцију за медије поводом утакмица против Грузије у Тбилисију (29. јун у 17.00 сати) и Немачке у Новом Саду (2. јул 2018. у 20.00 сати, велика дворана СПЕНС) у оквиру квалификација за Светско првенство 2019.

 – Први пут смо у ове четири године у Новом Саду, имамо изузетне услове овде у „Шератону“. Захвалност и нашим домаћинима у Футогу, где смо провели прва два-три дана и одиграли две утакмице са Ираном који је тражио ривала, јер се припрема за своје квалификације. То је била добра одлука, с обзиром на форму која је код свих играча врло променљива и различита. Полако смо успели да све то на крају буде на истом нивоу. Изузетно захтевне и тешке мини припреме, правила и рецепта нема… У зависности од датума када су играчи завршили сезону, покушали смо да их све доведемо на исти ниво такмичарске форме која је потребна – почео је причу Ђорђевић.

Селектор је истакао да је тешко да се, после дугачке сезоне, плеј-офа и разних индивидуалних ствари, играчи укључе у захтеве који су велики, јер их чекају најважније утакмице.

– Сви који нас пратите, знате да је наш мото да је свака следећа утакмица најважнија. Тако прилазимо и овим двема, пре свега овој у Грузији која ће бити тешка с обзиром на састав који ћемо моћи да сложимо и противника који тражи што већи број победа за другу фазу такмичења. Квалификације су изузетно специфичне, нова формула, много смо сви причали о томе, колико нам одговара или не. Добра ствар је да можемо да проверимо што више играча на утакмицама, па и на тренингу, да их полако упознајемо са системом рада и принципима који владају у овој нашој малој групи репрезентације Србије. Хвала и свим људима из стафа, хвала КСС који нам је обезбедио сјајне услове, свима који нас прате јер знамо да је у фокусу Светско првенство у фудбалу, где желимо нашем тиму пуно среће и свим срцем смо уз њих.

Ђорђевић је задовољан приступом свих играча…

– Играчи су на терену и безрезервно дају све од себе да би обукли дрес Србије. Радна атмсофера је изузетна, момци су схватили да само таквим приступом можемо да дођемо до победа у овим утакмицама. Утакмица у Грузији  је веома битна и биће изузетнон тешка. Грузија ће бити јача за Шенгелију који има изузетну сезону иза себе, као и сви остали, да их не помињемо. Онда нам долази Немачка, са великим ентузијазмом. Мислим да ће им недостајати само Тајс из Бостона, али играмо у Новом Саду, што ће нам бити ветар у леђа. Опет, осећамо жал што не можемо да на терен пошаљемо све наше најбоље играче, али опет кажем, они који могу и хоће – то је 12 најбољих који ће изаћи на терен.

Наш национални тим има доста проблема са повредама.

– Стеван Јеловац је повредио скочни зглоб, надам се да ће бити добро… Играчи знају најбоље колико је озбиљна повреда или није. Он је реаговао добро, имао је терапије, видећемо… Битан је шраф, играч на позицији четири који може да одговори играчима попут Шенгелије или касније Бенцинга, који су доминантни. Гагић такође има повреду скочног зглоба, коју је доживео у другој утакмици против Ирана иако је играо мало. Није одрадио тренинг после тога. Милутинов има проблем који је добио на утакмици. Ту су и неке хроничне повреде које се појављују и то је тешко решити у овако кратком периоду.

Селектору Ђорђевићу на располагању за мечеве са Грузијом и Немачком су: Илија Ђоковић, Стефан Пено, Немања Недовић, Алекса Аврамовић, Василије Мицић, Огњен Добрић, Драган Милосављевић, Марко Симоновић, Бобан Марјановић, Ђорђе Гагић, Никола Милутинов, Стеван Јеловац и Дејан Тодоровић. Ван тима су Дејан Давидовац и Алекса Раданов.

– Давидовца смо пустили раније јер они има хроничне проблеме са упалом тетива, које вуче из сезоне. Битно је да то санира у следећих месец дана, јер нам је битно да буде спреман за одлазак у Кину, где ће бити нека Б репрезентација, па и играчи које желимо да проверимо и укључимо у систем. У интересу нам је да нам се тада прикључи. Он је занимљив да покрије позиције три-четири. Алекса Раданов је у младој репрезентацији…

Последњи се прикључио Бобан Марјановић…

– Боби се вратио како је планирано – 24. јуна. Од 25. јуна је у тренажном процесу, недостају му утакмице, па и такмичарска форма с обзиром на специфичност његове сезоне и улоге. Без обзира на име које носи, не верујем да је у максималној форми. Наравно да ће он дати све од себе, колико је то и да ли ће бити на оптималном нивоу, видећемо. Физички је на завидном нивоу, види се да је радио. Али, увек је знак питања када дође утакмица колико ту може.

Никола Милутинов је поново у репрезентацији.

– Имао је проблем, због запљења колена је паузирао пред плеј-оф у Грчкој. Дошао је са доста ентузијазма и воље. Пре две године сам га водио на Европско првенство, да осети тим, јер ће бити један од носилаца у будућности, када се ова генерација опрости. Сигурно да ће нам помоћи. У доброј је форми, ушао је у тренинге, играће у свом Новом Саду и то му је ветар у леђа.

Србија дочекује Немачку у Новом Саду, у граду за кога Александра Ђорђевића вежу лепе успомене, у коме је служио војни рок.

– Лепа су сећања и на војничке и друге дане. Ми смо овде увек били дочекани феноменално. Свакодневно имамо осећај да смо добродошли. Податак да је већ 80 одсто карата продато ме радује… Потрудићемо се да пружимо добру игру и дођемо до победе. Сваки пут желим да идемо ван Београда. Већ смо били у Нишу, Краљеву, идемо где год можемо, тако ће бити и даље… Наша је дужност да на неки начин вратимо свима који нас прате, пате када губимо и уживају када побеђујемо. У Новом Саду ће бити и кадетско Европско првенство од 10. до 18. августа ове године… Имамо веома добре млађе селекције, однос се поправио када је у питању одазив тиму. Мислим да ће ова утакмица и кадетима бити ветар у леђа, да ће им значити. Позивам све да помогнемо и кадетима Србије и да их бодримо у августу.

О квалитетима Немаца, селектор каже:

– Наш принцип је увек био да не можемо да размишљамо о другој или трећој утакмици од данас. Немци играју добро, имају новог селектора који је генерацијски ближи овим играчима, извлачи максимум из приступа и односа који имају према дресу. На прошлом ЕП играли су озбиљно четвртифинале са Шпанијом, где је 30 минута било нерешено, нису победили, али су пржили добар отпор, показали су напредак. Денис Шрудер је један од играча који ће донети екстра квалитет, јако тешко га је бранити, али ми смо одбрамбено доста „шпицаста“ екипа. Момци играју из поноса и односа према одбрани, која нам је доста дала. Имамо приступ којим прилазимо играчима таквог кова – објаснио је Александар Ђорђевић.

УЛАЗНИЦЕ ЗА МЕЧ СА НЕМАЧКОМ

Продаја улазница за утакмицу Србија – Немачка 2. јула у 20.00 часова у Новом Саду иде веома добро.

До сада је продато преко 5.000 улазница, па је остало нешто преко 1.000 карата.