Селектор сениорске репрезентације Србије Светислав Пешић, у духу обележавања јубиларне 100. годишњице кошарке у Србији, данас је на Универзитету у Нишу учествовао у панел дискусији о актуелном тренутку кошарке у Србији. Кошаркашки савез Србије и Удружење кошаркашких тренера Србије заједно са Факултетом спорта и физичког васпитања Универзитета у Нишу, Студентским културним центром и Регионалним кошаркашким савезом Источна Србија, организовали су овај сјајан догађај, а поред селектора Пешића на панелу је говорио проф. др Миодраг Коцић, професор кошарке на Факултету спорта и физичког васпитања у Нишу.

Панел дискусији су у препуном амфитеатру пеисуствовали генерални секретар КСС Златко Болић, директор мушке сениорске репрезентације Драган Тарлаћ, потпредседник КСС за такмичења Душан Пројовић и друге угледне званице, као и бројни тренери и студенти Факултета за спорт у Нишу, који су пажљиво слушали злата вредне савете.

Селектор репрезентације Србије посебно је уживао док је причао о игри и тактичким детаљима и објашњавао принципе игре.

Пешић је објаснио како се кошарка временом мењала, уз посебан осврт на „прецењену“ одбрану од пика и као много важнију нагласио одбрану у транзицији.

– Сад када се ми окупимо у репрезентацији, где сви долазе из различитих система, прво увек причам о одбрани у транзицији и свима ће увек све бити јасно. А онда дође утакмица и примимо 25 поена из транзиције, јер је свима све било јасно, али ће зато прво питање бити – како бранимо пик, јер је то најважније…

Између осталог, осврнуо се и на Правила игре, како су се временом мењала, констатовао да су сви наши тренери правили добре резултате када би се правила мењала…

– Ми нисмо измислили кошарку, донета нам је. Али, нисмо је ни копирали, већ смо је даље развијали. Наша креативност је јединствена у свету.

И још нешто…

– Иако ми мислимо да смо небески народ, иако су нас све те медаље мало и уљуљкале, морамо да наставимо да учимо. Најтеже је признати да неко нешто ради боље од тебе, али и то је начин да напредујеш. Када изађеш из Србије, видиш да и други раде и то не сме да нам смета. Успешни су они који желе да уче

Селектор је говорио и о разликама у вођењу клуба и репрезентације, селекцији, методици, систему такмичења…

Током скоро двочасовне дискусије, присутни су били привилеговани да чују много занимљивих, корисних и вредних савета од једног од најтрофејнијих европских тренера.

Фото галерију погледајте овде

https://disk.yandex.com/d/7O9d4y8I4yM_iQ