Селекторка женске сениорске репрезентације Србије Марина Маљковићоценила је да је наш тим извукао веома тешку групу на жребу за Светско првенству у Турској. Репрезентација Србије ће се на планетарном шампионату, који је на програму од 27. септембра до 5. октобра, такмичити у групи “Д” са селекцијама САД-а, Кине и Анголе.

– Заиста мислим да група није могла да буде јача. Биће тешко поновити успех из Француске, посебно са таквим ривалкама. Међутим, као што смо најављивале да ћемо дати све од себе на Европском првенству, такав је и сада случај. Ово је велика прилика за доказивање, које може само невероватно да инспирише сваког спортисту. Ми желимо да против најбољих на свету видимо где хијерархијски у светској женској кошарци припадамо – истакла је Марина Маљковић.

Српске кошаркашице су прошле године одушевиле све на Европском првенству у Француској, на којем су заузеле четврто место. Са ривалкама које чекају наш тим на планетарном шампионату Маљковићева је врло добро упозната, а иако је свесна тежине посла који је пред њеним изабраницама, обећава да ће се оне борити до краја.

– Американке су стално у врху и сувишно је говорити о квалитету који поседује њихов национални тим. Кина је у великој експанзији када је женска кошарка у питању. Селектор шпанске репрезентације Лукас Мондело ради у екипи Шанкси и многе европске кошаркашице се одлучују за одлазак у Кину, пошто су зараде десетоструко веће него на Старом континенту. Ангола је шампион Африке и симбол кошарке на том континенту. Радећи у Француској имам ближи приступ играчицама Анголе и њиховом квалитету. Нису аутсајдерке и волела бих да се овога пута избегне прича о унапред уписаној победи, баш као што је био случај пред Европско првенство и селекцијом Велике Британије. Имамо доста времена да се припремимо, првенство је тек у септембру, даћемо све од себе да направимо ново изненађење, али не можемо ништа више од тога да обећамо. Наш наступ и резултати на шампионату у Турској ће највише зависити од стања нашег тима и припрема, где не желим одличне, већ само добре услове за рад, баш какве смо имали у ове две године – нагласила је Марина Маљковић.