Припреме женске кошаркашке репрезентације за Златибору ушле су у трећу недељу. Екипа свакодневно вредно ради како би подигла ниво форме и уиграла све линије, како у одбрани тако и у нападу. У дану када се снимао промо спот за наступ кошаркашица на ЕП, селекторка тима Марина Маљковић изнела је утиске о тренинзима.

– Позитивна ствар је што смо кренуле доста пре ЕП да би вредним радом надокнадиле све проблеме и ситне повреде. Већина играчица зна како функционише систем. Трудимо се да свакодневним радом поправимо грешке, да више тренирамо, да будемо што спремније, посвећеније и да девојке на терену буду оне праве за Србију – каже Марина Маљковић.

Наш тим групну фазу такмичења на Европском првенству играће у Зрењанину против Белорусије, Русије и Белгије.

– Ми се од првог дана спремамо за нашу групу. Дигли смо максимално ниво одговорности сваког члана репрезентације. Данас смо веома далеко од жељене форме, али има доста простора за напредак. Имамо план како да у наредних месец дана све дође на своје место. Нисмо више репрезентација која је освајала медаље пре три и четири године, али желимо да опет, упркос реалним проблемима, изненадимо све и пронађемо тајни рецепт за 12 најборбенијих српских кошаркашица – говори Марина Маљковић.

Екипа на Златибору је освежена. Од понедељка се тиму прикључила Ана Дабовић, која је прошле недеље завршила сезону у Француској, а од данас ће на тренинзима бити и Кристина Топузовић, освајачица титуле првака Румуније и перспективна Анђела Дугалић, која стиже из Сједињених Држава.

– То је управо оно што сам помињала са Бајагином песмом “Бисери расути по целом свету”. Позивам све наше играчице из читавог света да нам се јаве и свака од њих ће добити прилику да се покаже и наметне. У више наврата сам истакла да моја брига за српску женску кошарку иде далеко у будућност и ово је само један корак на том путу. Желим да се наша деца расута по свету одлуче да играју за Србију – истакла је Марина Маљковић.

Анђела Дугалић има само 18 година. Игра на позицији крила и висока је 193 центиметара. Из Илиноја је, од наредне сезоне ће играти за универзитет Орегон и рангирана је као 33. проспект у читавим Сједињеним Државама међу средњошколкама.

– Списак играчица на Златибору скратила сам за три имена – Александра Рачић, Ивана Брајковић и Катарина Зец, којима сам захвална на досадашњем раду – закључила је Марина Маљковић.

Наш тим такмичење почиње у групи Д у Зрењанину, где ће у „Кристалној дворани“ играти против селекција Белорусије, Русије и Белгије. Европско првенство почиње 27. јуна, а шест првопласираних екипа обезбедиће пласман на квалификационе турнире за Олимпијске игре у Токију 2020. године.