У седишту ФИБА у Швајцарској одржан је жреб за Олимпијске игре 2024, па су наше репрезентације у обе конкуренције сазнале ривале у групама на олимпијском турниру. Сениори ће играти у Ц групи против репрезентација САД, Јужног Судана и победника квалификационог турнира у Порторику, а сениорке у А групи против Шпаније, Кине и Порторика.

На квалификационом туниру у Порторику, одакле нaшим сениорима долази противник у Ц групи, учествују Мексико, Обала Слоноваче, Литванија, Италија, Порторико и Бахреин.

Мушка репрезентација Србија ће прву утакмицу у Ц групи у Лилу играти против репрезентације САД 28. јула од 17.15 сати, други меч против победника квалификационог турнира у Порторику 31. јула такође у 17.15, а трећи меч 3. августа против Јужног Судана од 21.00.

Наше најбоље кошаркашице ће, такође у Лилу, играти прву утакмицу у А групи 28. јула против Порторика од 21.00 сат, другу 31. јула против Кине у 13.30, а трећу 3. августа против Шпаније од 13.30 сати.

Термини утакмица ће бити утврђени накнадно.

Кошаркашки савез Србије у Женеви су представљали генерални секретар Златко Болић, селектор мушке репрезентације Светислав Пешић и директор мушке репрезентације Драган Тарлаћ.

Трофејна аустралијска кошаркашица Пени Тејлор и славни НБА ас Кармело Ентони били су домаћини жреба. У обе конкуренције 12 националних тимова подељено је у три групе са по четири учесника, а по две најбоље пласиране репрезентације, као и две најбоље трећепласиране екипе, иду у завршну рунду.

Такмичење је на програму од 27. јула до 11. августа, прелиминарна фаза играће се у Лилу, а завршница у Паризу.

КОШАРКАШИЦЕ

А ГРУПА

СРБИЈА

Шпанија

Кина

Порторико

Б ГРУПА

Канада

Нигерија

Аустралија

Француска

Ц ГРУПА

Немачка

САД

Јапан

Белгија

КОШАРКАШИ

А ГРУПА

Аустралија

Победник турнира у Грчкој

Канада

Победник турнира у Шпанији

Б ГРУПА

Француска

Немачка

Јапан

Победник турнира у Летонији

Ц ГРУПА

СРБИЈА

Јужни Судан

Победник турнира у Порторику

САД