Мушка сениорска репрезентација Србије кренула је данас пут Кине, где ће учествовати на турниру у Шенјану и одиграти три утакмице – против Италије (23. август, 13.30 по средњеевропском временуј), Новог Зеланда (25. август, 13.30) и Француске (27. август, 13.30). Ово ће бити последње провере пред почетак Светског првенства (31. август – 15. септембар), које наш национални тим почиње у граду Фошану, где 31. августа од 9.30 игра први меч Д групе против Анголе.

Наше најбоље кошаркаше из београдског хотела „Crowne Plaza“ испратили су и председник КСС Предраг Даниловић, генерални секретар Дејан Томашевић и потпредседник за мушку кошарку Игор Ракочевић, као и велики број представника медија, којима се пре поласка на београдски аеродром на конференцији за медије обратио селектор Александар Ђорђевић.

– До сада смо обавили овај део припрема по плану. Догодило се пар непланираних ствари и повреда играча. Оно што се десило Гагију Милосављевићу је најтежа повреда која може да се деси играчу. Јако нам је криво, он је много дао репрезентацији и и даље је велики део екипе, осетиће се његово одсуство… Што се тиче Милоша Теодосића, у овом тренутку није добра слика. Јуче смо направили нову магнетну резонанцу, још постоји руптура од 4,5 милиметра. То ће га онемогућити да иде с нама у Кину, а 99 одсто је да Теодосић неће ићи ни на Светско првенство. Када смо ишли у Атину, Владимир Лучић је плански остао у Београду да санира руптуру. Хтео је да игра и у Литванији, сви су тврдоглави и храбри, дешавало се да направе штету себи, али рекли смо му да стане мало… Биће спреман за пет до седам дана, није много изгубио јер је прошао важан део припрема и радио је напорно као и сви – објаснио је Ђорђевић.

На питање новинара да ли је имао опцију да накнадно прикључи репрезентацији неког играча, Ђорђевић је рекао:

– Увек се прави селекција тако да се рачуна на непредвиђене ствари. Јако сам задовољан концепцијом тима. И 2014. године смо ишли са шест „малих“ и шест „великих“ играча, постоји могућност да и сада буде тако. Имамо импозантну висину и физичку предност, то ћемо пробати да ставимо на терен. Играч попут Бјелице може да буде јако користан, пробали смо га на позицији три, где с обзиром на технику и креацију може много тога да понуди.

Селектор је изнео и очекивања од предстојећег турнира у Шенјангу и дуела са Италијом, Новим Зеландом и Француском.

– Најтежа је прва утакмица против Италије, у Атини је била нереална победа која може да нас пољуља. Они су играли без Хакета, Галинарија и Датомеа, не сме да нас завара тај убедљив тријумф. Очекујем потпуно другачију утакмицу, што би нам добро и дошло, да нас мало „притегну“ као у првој четвртини у Атини… Нови Зеланд много поштујемо, њихов стил игре и приврженост дресу, победили су нас пред Светско првенство 2014. Играју брзу кошарку, биће то добра припрема за Филипине који играју слично. Французи су изгубили Ертела и Моермана, двојицу играча из петорке, много је повреда у свим репрезентацијама… Морамо да ставимо знак питања ту, календар је такав и напори су огромни… После Гагијеве повреде дошло ми је… Много се тражи од играча, јесте част да се игра за репрезентацију, али када се деси овако нешто онда се појави и доза страха код других. То морамо да решимо заједно. Ми из федерација, људи који воле и који брину о кошарци, да се ускладе календари. Кошарка не може да се игра у канцеларијама, институцијама. Само на терену. Мислим ту на кошарку која напуни халу попут Арене, или Каунаса, или Атине. А то је могуће само ако су ту најбољи, Теодосић, Валанчијунас, Адетокумбо. Они су битни…

Ђорђевић је истакао и да је више пута ишао у Женеву где је челницима ФИБА износио личне ставове за такмичења, као и да је генерални секретар Кошаркашког савеза Србије Дејан Томашевић истим поводом писао мејл челницима ФИБА и осталим федерацијама.

– Једна од ствари на којима ми инсистирамо, а то је да ФИБА реши да допусти свим екипама да иду са 14 играча на такмичење, „12+2“, што да не и из тактичких разлога, а камоли за овакве ситуације…

Србија је у припремном периоду до сада без пораза.

– Постоји још маргина за уигравање и за напредак. Нисмо сви све време били заједно, али врхунски су то мајстори и није им било потребно много. Жао ми је што нисмо имали више времена, али сваки детаљ и сваки секунд нам значе да убацујемо нове ствари и да будемо још уигранији. Значиће нам ове утакмице, мислим да нам редослед мечева у првој фази прија пред кључну другу фазу – завршио је Ђорђевић.

 

Торта за срећан пут

Партнер Кошаркашког савеза Србије „Belgrade Airport“ испратио је репрезентацију Србије на пут у Кину прелепом тортом са логом КСС.

Торту је начео наш центар Мирослав Радуљица…