Мушка сениорска репрезентација Србије окупила се данас у београдском хотелу „Краун плаза“, а вечерашњим тренингом започеће припреме за септембарски „прозор“ квалификација за Светски шампионат 2019. Наш државни тим ће се 13. септембра гостовати Грчкој, док ће 16. септембра у дворани „Александар Николић“ дочекати Естонију.

Од 16 играча са списка селектора Александра Ђорђевића припеме је данас започело девет кошаркаша (Немања Бјелица, Богдан Богдановић, Мирослав Радуљица, Никола Калинић, Стефан Јовић, Владимир Лучић, Немања Недовић, Марко Симоновић и Илија Ђоковић). Преосталих седам репрезентативаца (Милосављевић, Јеловац, Милутинов, Мицић, Аврамовић, Тодоровић и Луковић) прикључиваће се тиму од сутра, закључно са 8. септембром. Управо 8. септембра планирана је и затворена тренинг утакмица са селекцијом Мађарске.

„Надао сам се пред ове прозоре кад смо направили шири списак, да ћемо бити комплетни, да ће сви играчи добити дозволу клубова и да нећемо имати проблема што се тога тиче. Нажалост, неки су отказали, неки су морали да послушају став клуба, тачније ми смо морали, као у случају Теодосића и Марјановића. Они неће бити овде присутни. Наравно да стално причамо о томе, али треба завршити причу о томе и окренути се првој обавези и утакмици против Грчке“, рекао је бројним новинарима селектор Србије Александар Ђорђевић.

Селектор је истакао да ће у првом плану бити тактичке и техничке финесе, а истакао је проблеме са којим се сусрећу „орлови“.

„Треба видети физички спрему, сви долазе из неких почетних припрема, доста из индивидуалног рада, треба то ускладити и довести на исти ниво. Концентрисаћемо се на игру на два коша, то је преко потребно играчима у овом тренутку јер имају мало утакмица у ногама и правих такмичарских ситуација обзиром да су неки давно завршили сезоне. Неки од априла немају утакмице као што су Богдановић, Бјелица, Радуљица. Треба да дођу до индивидуалне форме, самопоуздања не би ли сакрили мањак аутоматизма. Још један проблем је што ће нам се играчи придруживати од понедељка до 8. септембра, последњи долази Милосављевић. То су клубови који нам постављају захтеве, решаваћемо их тако што ћемо се адаптирати колико можемо“, каже Ђорђевић.

Селектор је изнео И своје мишљење о ривалима у наставку квалификација:

„Све су то калкулације по питању будућности, ми гледамо оно што нас чека наредних дана, прво у тренажном циклусу, затим и такмичарском. Не могу да идем толико далеко, морам са стручним штабом и играчима, да се концентришем на ове прве две утакмице. Што се тиче Грчке, имаће велику подршку неких евролигашких играча као што су имали у претходном периоду. Грчка и Немачка су јако близу пласману на Светско првенство, с озбиром да обе екипе имају шест победа, те остаје жал за пропуштеном приликом против Немачке у Новом Саду. За изгубљеном утакмицом и начином на који смо изгубили, требало је да је приведемо рутинскије крају“, рекао је селектор.