Мушка сениорска репрезентација Србије окупила се данас у београдском хотелу „Краун плаза“ и почела је припреме за пети „прозор“ квалификација за Светски шампионат 2019. Наш национални тим ће 30. новембра гостовати Израелу у Тел Авиву, док ће 3. децембра у дворани „Александар Николић“ дочекати Грчку.

Свих 16 играча са списка селектора Александра Ђорђевића данас ће почети припреме, и то: Стефан Пено, Илија Ђоковић, Стефан Пот, Алекса Аврамовић, Драган Милосављевић, Бранко Лазић, Огњен Добрић, Раде Загорац, Алекса Раданов, Марко Симоновић, Стеван Јеловац, Стефан Бирчевић, Мирослав Радуљица, Ђорђе Гагић, Никола Јовановић и Дејан Кравић.

Добре вести су да ће Стефан Јовић, Владимир Лучић и Василије Мицић бити на располагању репрезентацији за меч против Грчке који се игра 3. децембра у Београду. Двојац из Бајерна ће бити уз репрезентацију и против Израела, али неће играти јер имају дан раније меч Евролиге против Макабија.

– Причали смо са људима из Бајерна. Јовић и Лучић ће остати са нама после утакмице са Макабијем, али неће играти против Израела јер то није реално пошто завршавају меч с Макабијем у четвртак касно увече. Они ће се вратити авионом са нама у Београд и бити ту за меч са Грчком. Такође смо успели да договоримо са Ефесом да нам се Василије Мицић прикључи за меч са Грчком. Покушали смо да доведемо и Николу Милутинова за утакмицу против Грка, разговарао сам више пута о томе са тренером Олимпијакоса Дејвидом Блатом, али грчки клуб није пристао да га пусти због клупских обавеза, јер три дана касније имају гостовање у Каунасу… – рекао је селекор Александар Ђорђевић на окупљању националног тима.

На тему мечева који чекају нашу националну селекцију, селектор је рекао:

– Нови „прозор“, нове захтевне утакмоце су пред нама, две изузетно тешке… По мом мишљењу, ово је најтежи „прозор“ до сада, али је глупо да се стално враћамо на исту причу… Све те неке ствари везане за повреде и клупске распореде нам отежавају посао. Није лако, ни играчима није лако… Кошарка је игра аутоматизма, победничка кошарка не трпи грешке, оне се исправљају уиграношћу, а ми за то имамо најмање времена и јако је тешко да пружимо најбоље што можемо у свакој утакмици. Међутим, то је што је, оно што знате – нема изговора! Идемо да пробамо да победимо обе утакмице, прво ову у Израелу која ће бити изузетно тешка… Чека нас екипа која је последње две утакмице изгубила у последњој секунди, једну у продужецима са Немачком… Имају хемију, добре атлете после дужег времена на високим позоцијама, добру организацију која креће од Блата и Мекела, амбијент ће сигурно бити на њуховој страни… У неким нашим калкулацијама та последења утакмица против њих у Београду у следећем „прозору“ може да буде одлучујућа за квалификације за Светско првенство. На нама је да не дође до тога и да пробамо да већ сада на неки начин решимо то питање у квалификацијама, које су испале тешке, не само за нас већ за све екипе.

Ђорђевић се осврнуо и на здравствени билтен.

– Раде Загорац има проблем са повредом носа. Договорили смо се још када сам гледао Партизан у Тренту да буде поново са нама, да се врати и прикључи екипи јер је играч коме је, по мом мишљењу, изузетно потребно репрезентативно искуство. Не кажем да је ово неки рад количински, имаћемо само два-три тренинга, али треба да осети поново да је део ове приче и надао сам се да ће моћи да нам помогне, а видећемо какво је његово здравствено стање. Што се тиче осталих, већина има неке мале повреде и разне упале, али то је нормално. Они су професионалци и знају да се носе са тим… – објаснио је Ђорђевић.

Улазнице за меч са Грчком могу да се резервишу и купе on-line преко www.eventim.rs, као и на свим продајним местима Евентима широм Србије.

У понедељак 3. децембра, на дан утакмице, карте ће моћи да се купе и на благајни дворане „Александар Николић“ од 17.00 сати до почетка утакмице.

Цене појединачних улазница су:

Трибине – 500 динара

Партер Б и Партер 4 – 750 динара

Плава и Бела ложа – 1.000 динара

Други ред столица поред терена – 2.500 динара

Први ред столица поред терена – 5.000 динара

Линк за продају улазница

http://www.eventim.rs/rs/ulaznice/fiba-basketball-2019-wcq-beograd-hala-aleksandar-nikolic-476445/event.html

Србија се у другој рунди квалификација налази у групи Л са Грчком, Израелом, Естонијом, Немачком и Грузијом. У оквиру „шестог“ последњег прозора квалификација за СП 2019 у Кини, Србија 21. фебруара 2019. гостује Естонији, да би три дана касније наша репрезентација дочекала Израел.

На Светско првенство ће се пласирати по три најбоље репрезентације из четири новоформиране групе.

Табела групе Л

  1. Немачка     8    8    0    16
  2. Грчка           8    8    0    16
  3. Србија         8     5    3    13
  4. Грузија       8     3    5     11
  5. Израел        8    3    5     11
  6. Естонија     8    2    6    10