Кошаркашка репрезентација Србије окупила се у понедељак увече у београдском хотелу „Краун Плаза“, уочи мечева у квалификацијама за Светско првенство против Немачке и Аустрије (23. фебруар у Франкфурту и 25. фебруар у Бечу).

На прозивци се није појавио само Стефан Јовић, који на финалу Купа Немачке доживео повреду.
Селектор „орлова“ Александар Ђорђевић позвао је 16 играча за ову репрезентативну акцију, па ће сви сем Јовића тренирати у уторак и среду у Београду по два пута дневно у склопу припрема за квалификације.
У четвртак је планиран одлазак за Франкфурт, а дан касније ће европски вицешампиони изаћи на мегдан Немачкој. Неизвесно је да ли ће на том мечу Стефан Јовић бити на располагању селектору Ђорђевићу.

Овог понедељка су се селектору кошаркаша Србије јавили: Стефан Пено (Алба), Илија Ђоковић (Борац Чачак), Миленко Тепић (Бриндизи), Алекса Раданов (ФМП), Алекса Аврамовић (Варезе), Иван Паунић (Тофаш), Вања Маринковић (Партизан), Дејан Тодоровић (Билбао), Марко Симоновић (Зенит), Сава Лешић (Отингер), Стефан Бирчевић (Истанбул), Мирослав Радуљица (Ђангсу), Стеван Јеловац (Нижњи), Ђорђе Гагић (Партизан) и Огњен Јарамаз (Мега Бемакс).

Играче и стручни штаб на окупљању су дочекали и председник Кошаркашког савеза Србије, Предраг Даниловић и генерални секретар Дејан Томашевић.

– Знамо шта нас чека, увек ми се најискренији осмех врати на лице када видим ове људе и ове момке са којима сарађујем. Јако важна утакмица нас чека у петак против Немачке, најважнија у овом делу квалификационог прозора. Они су јако добра екипа у успону, имају новог тренера који је унео нову енергију. Имају добар однос према националном тиму, уз играче који играју у НБА ће бити квалитетан тим у будућности. Лига расте, такмичење расте, све то им иде на руку. На нама је да гледамо у свој тањир, да водимо рачуна на оно што ми желиом, да дођемо до победе, па да размишљамо о Аустрији – рекао је селектор Александар Ђорђевић.

Селектор Србије се осврнуо на кадровске проблеме које има са састављањем тима.

– Јовић је шепајући завршио утакмицу против Албе у финалу Купа, после неке украдене лопте је ударио ногом у рекламу, отекла му је. Када је изашао из аутобуса у Минхену био је на штакама. Урађена је магнетна резонанца, анализе су послате доктору Радовановићу. Урадиће све, остао је са физиотерапеутима, евентуално би могао да се придружи екипи у четвртак. Видећемо да ли ће моћи да игра. Систем му је познат и било би добро да се то среди. Лучић је имао ту незгодну операцију, још игра под ињекцијама, желео је да помогне, хвала му на томе, али није добро да уђе у овакав рад са репрезентацијом. Биће спреман за летњи “прозор”. За Мачвана све знате.

Први меч ће “орлови” играти у Франкфурту 23. фебруара са Немцима, па два дана касније са Аустријанцима.

– Кажу да је све распродато за петак, а у ком проценту ћемо бити ми против њих, остаје да се види. Биће наших људи, сваки глас ће нам значити – закључио је Ђорђевић.