ФИБА је данас објавила саставе шешира из којих ће бити извлачене репрезентације за четири квалификациона турнира за Олимпијске игре у Токију 2020. Жреб ће бити одржан 27. новембра у швајцарском Мијеу.

Наша репрезентација налази се у првом шеширу са репрезентацијама Грчке, Литваније и Русије, што значи да са овим екипама не можемо да будемо на истом турниру.

Србија такође неће играти против Хрватске, јер су они такође организатори једног квалификационог турнира.

Квалификациони турнири играју се од 23. до 28, јуна 2020. године, из сваког шешира биће жребана по једна екипа. потом се праве две групе од по три тима, а најбоље две иду у полуфинале.

Да би постојао баланс снаге између две групе унутар једног турнира, организовано је да шешири број 1, 4 и 5 попуњавају А групе на турнирима, док ће тимови из шешира 2, 3 и 6 упадати у Б групе. Потом ће се одредити такмичарски бројеви тимова.

Србија ће бити у А групи турнира који се игра у Београду и јасно је да неће играти против тимова из првог шешира, као и против Хрватске и Канаде који су такође домаћини. Грчка и Русија ће из првог шешира управо ићи код Хрвата и Канађана где су слободна места у А групама.

Из другог шешира ће сви тимови жребом бити распоређени редом у Б групе, док ће из трећег шешира Порторико морати да избегне групу у коју је претходно извучен Бразил због географских принципа.

Што се четвртог шешира тиче, зна се да ће Немачка бити на турниру на којем се налази нека од земаља из Америке.

Из петог шешира принцип је да Мексико не буде у групама у којима су тимови из Америке.

Што се шестог шешира тиче, Уругвај неће моћи да буде извучен у групу у којој репрезентација из Америке.

Само победници квалификационих турнира избориће учешће на ОИ у Токију.