Женска и мушка сениорска 3х3 репрезентација Србије данас путује у Букурешт (Румунија), где ће се од 2. до 4. септембра са још 11 европских националних селекција борити на Европском првенству у 3х3 кошарци. Првенство Европе у 3х3 кошарци се по други пут одржава у Букурешту, јер је Румунија већ била домаћин најбољим европским селекцијама 2014. године, али за разлику од тог првенства које је одржано на отвореним теренима на Универзитетском тргу, овога пута ће такмичење бити у затвореном простору, и то у „АФИ Палас Котроцени шопинг центру“.

Подсећамо да је сениоркама ово прво велико међународно такмичење на коме учествују, након што су у квалификацијама одржаним у Амстердаму заузеле треће место и избориле пласман на Европско првенство. Селектор сениорске екипе Оливера Кривокапић на највећу европску 3х3 смотру води Јовану Вукоје, Јелену Максимовић, Мирјану Бероњу и дебитанта Наташу Бучевац (уместо Марине Марковић која је наступала у квалификацијама). Наша репрезентација се налази у групи Б са екипама Украјине и Италије. Први меч наших дама на шампионату је у петак против репрезентације Италије од 16.20 (по српском времену), да би меч против Украјинки играле истог дана од 17.55 сати. У суботу ће наше даме бити слободне, да би се у недељу бориле за пласман против екипа из групе Ц у којој се налазе Швајцарска, Русија и Словенија.

Мушкарци ће наступати у саставу Душан Домовић Булут, Марко Ждеро, Дејан Мајсторовић и Марко Савић (који се враћа у екипу након опоравка од повреде и мења Небојшу Бошковића који је наступао у квалификацијама), а са екипом ће као селектор бити Горан Војкић. Противници наших сениора у групи А биће репрезентације Француске (петак у 16.40 по нашем времену) и Шпаније (петак у 19.30). Попут наших сениорки, и мушкарци ће у суботу бити слободни и чекати ривала у четвртфиналу који ће доћи из групе Д у којој се налазе Русија, домаћин Румунија и Словачка. Занимљиво је напоменути да је наша мушка сениорска репрезентација, иако је актуелни вицешампин света (Москва 2014) и трећепласирана на прошлогодишњим Европским играма у Бакуу (Азербејџан), до сада није донела медаљу са Европског првенства. На последњем европском шампионату одржаном такође у Румунији 2014. године наши сениори су били пети.

Све утакмице са ЕП у Румунији се могу директно пратити на FIBA 3×3 youtube.com каналу на линку

https://www.youtube.com/user/3x3planet

Све резлтате можете пратити и на официјелном порталу 3х3 кошарке „3x3planet.com„ на линку

http://www.3x3planet.com/en/event/details/TMG16ESCLVFRXZZZ?tabView=Categories

као и на ФИБА веб сајту посвећеном овом такмичењу на линку

http://www.fiba.com/europe/3×3/2016