Репрезентација Србије поражена је у првом колу групе „Б“ квалификација за Европско првенство у Француској 2013. године. Изабранице селекторке Марине Маљковић нису успеле да на Цетињу приреде изненађење и избегну пораз од одличне селекције Црне Горе. Домаћи тим пружио је много бољу игру, имао више расположених играчица и сасвим заслужено стигао до првих бодова у квалфикацијама за Еуробаскет:
Црна Гора – Србија 85:68 (28:16, 12:15, 24:13, 21:24)
.

Србија је солидно почела утакмицу на Цетињу. У првих пет минута до резултата 11:10 екипе су се смењивале у вођству и ништа није наговештавало да ће наш тим имати подређену улогу у овом сусрету. Међутим, до краја прве четвртине уследила је одлучујућа серија домаће селекције од 17:6. Црногорке су у овом делу игре поентирале готово искључиво из рекета, а шутирале су притом са завидних 70% успешности. Највише проблема нашем тиму задавале су Јелена Шкеровић и Јелена Дубљевић које су постигле више од половине поена за своју екипу у првих 20 минута меча. Највеће вођство Црна Гора је имала у 15 минута (35:22). Ипак, до краја полувремена Тамари Радочај и скакачки расположеној Марини Мандић прикључиле су се капитен Милица Дабовић и Иванка Матићтако да је разлика донкле смањена пре одласка на одмор (40:31).

Све наде да наш најбољи тим може до преокрета или бар резултатског прикључка срушене су у трећем периоду сусрета на Цетињу. Разиграле су се у наставку Ива Перовановић и Ешаја Марфи, Црна Гора је кажњавала све грешке нашег тима, имала доста офанзивних скокова, долазила до лаких поена, што је у 30. минуту резултирало рекордним вођством од 64:44. Покушала је селекторка Марина Маљковић на све начине да продрма екипу, вршила честе измене, инсистирала на агресивности и чвршћој одбрани, али све што су кошаркашице Србије успеле да ураде до краја меча било је да донекле смање предност ривала (72:60) и покушају да се изборе за што часнији пораз.

– Честитам Црној Гори на одличној игри, фантастичној кошаркашкој представи и заслуженој победи. Знали смо на каквом терену играмо, што је изазвало нервозу која је проузроковала бројне грешке. Наш тим је млад, у процесу формирању, док је Американка Ешаја Марфи, за коју нисмо имали решења велико појачање за Црну Гору. Нисам задовољна нашом игром, ово је пример шта може да се деси кад не одиграмо како умемо. Међутим, ово је тек прва утакмица квалфикација, коначан закључак донећемо кад се све заврши – истакла је Марина Маљковић, селекторка женске сениорске репрезентације Србије.

ЦРНА ГОРА: Шкеровић 17, Ћулафић, Балетић, Поповић, Алексић 2, Дубљевић 18 (14 ск, 7 ас), Перовановић 20 (14 ск), Турчиновић, Јовановић 2, Биговић, Марфи 26 (15 ск).

СРБИЈА: Радочај 12 (6 ск), Мандић 4 (12 ск, 4 ас), Јовановић,
Крњић 4 (5 ск), Ивановић, Матић 8 (9 ск), М. Дабовић 21 (8 ск), Максимовић, Балтић 2, Шапоњић 2, А. Дабовић 15, Шкорић

Комплетна статистика: линк>>>

Следећи меч у квалификацијама за Европско првенство у Француској 2013. године репрезентација Србије игра 20. јуна у Смедереву против селекције Швајцарске која је данас победила на гостовању Естонију – 62:58.