Женска кошаркашка репрезентација Србије одиграла је у склопу припрема за Европско првенство утакмицу против селекције Словачке. На крају, резултат у дворани „Визура спорт“ у Земуну био је 93:60 (22:16, 31:14, 24:16, 16:14) у корист изабраница Марине Маљковић.

Репрезентација Србије од самог почетка наметнула је агресиван ритам и стигла је до вођства од 12:5 у четвртом минуту. Ипак, Словачка је узвратила брзом игром и прецизним шутем за три поена, па су наше кошаркашице на први мини одмор отишле са плусом од шест поена (22:16).

Србија је до прве двоцифрене предности стигла у 14. минуту сусрета, после сјајне акције коју је завршила тројком Невена Јовановић. Тада је било 30:20. После нове тројке коју је погодила Јелена Брукс, Србија је отишла на 36:22. До краја полувремена лепим акцијама Чађо, Дабовић и Брукс довели су наш тим и до 26 поена вишка (53:27). Резултат је на крају првог полувремена био 53:30.

Највећу предност у трећој четвртини наш тим је имао у 28. минуту када је било 73:39. У том периоду игре Николина Милић је била сигурна у рекету, а наше кошаркашице пресингом по целом терену нису дозвољавале гошћама да пређу половину. Трећа четвртина завршена је резултатом 77:46.

Ствари се нису промениле ни у последњих десет минута, када је наш тим агресивном игром успео да одржи високу предност и на крају да слави резултатом 93:60.

– Данас смо први пут имале прилику да осетимо праву игру. Мислим да смо и даље далеко од жељене игре и форме, али у сваком случају виде се побољшања у игри у односу на неке прошле тренинге. Има ствари са којим можемо да будемо задовољне, али свакако да је велики рад испред нас – истакла је Соња Петровић.

– Изузетно позитивни утисци. Прошли смо пар утакмица и пре овога и драго ми је да видим напредак јер напорно радимо и било би ми криво да се то не види на терену. Има и пуно грешака и простора за напредак, али види се да добро радимо – закључила је капитенка Јелена Брукс.

– Радимо и то је све. Наша генерална проба за Европско првенство ће бити у Француској следеће недеље. Тамо ћемо одиграти три утакмице против Француске, Турске и Русије које су потпуно друга класа и онда ћемо знати нешто више о нама. Босна и Словачка без својих водећих играчица нису реалан противник. Оба тима су нам значила пуно у смислу борбености, јер играју грубу кошарку која се очекује на овом Европском првенству и зато смо их бирали у уводним утакмицама да бисмо од старта знали шта нас чека – рекла је селекторка Марина Маљковић.

Наш тим је три недеље провео на Златибору, где је стицао кондицију и снагу за шампионат, а од ове недеље налази се у Београду, где селекторка Марина Маљковић уиграва екипу за велика искушења која Србију очекују у такмичењу.

Наша репрезентација ће своје мечеве у групи одиграти у Зрењанину, а противници ће бити Белорусија, Русија и Белгија. Шампионат почиње 27. јуна.

СРБИЈА: Миљковић 5, Поповић, Петровић 4, Чађо 11, Крњић 2, Јовановић 4, Брукс 12, Бутулија 9, Црвендакић 7, Станковић 1, Милић 12, Топузовић 11, Станаћев 2, Дабовић 13, Дугалић.