Канцеларија за младе ГО Медијана у сарадњи са Кошаркашким савезом Србије и Регионалним кошаркашким савезом Источне Србије организовала је трибину под називом “Актуелни моменат у сениорској кошаркашкој репрезентацији Србије”.

На трибини је главни говорник био наш познати стратег и први помоћник селектора Александра Ђорђевића у сениорској репрезентацији Србије Јовица Антонић.

Пред препуном салом, Антонић је присутнима приближио функционисање и односе у нашој репрезентацији, а поред њега, говорили су и генерални секретар КСС Дејан Томашевић, потпредседник КСС за такмичења Душан Пројовић, председник РКСИС Урош Парлић и представник општине Медијана Игор Тодоровић.

Антонић је у уводној речи поздравио присутне.

– Велика ми је част и задовољство што имам могућност да пред оволиким бројем људи, а нарочито пред младима за које мислим да би ово наше обраћање требало њима да да смернице о вредностима које негујемо у нашој репрезентацији, о људима који могу да буду истински узори младима не само у кошарци, већ и понашањем којеим ван терена.

Антонић је причу осмислио тако што је извукао неке кључне речи… Градирао их је по вредности. Редом…

Селекција, тим, композиција…

– Али не везано за стручни део, већ како се постиже ауторитет, шта је уопште ауторитет? Да би добио шансу од играча да му покажеш шта знаш, прво мораш да покажеш колико ти је стало. Да си мотивисан, отворен, комуникативан, посвећен, да имаш циљ… Тек тада ћете од играча добити шансу. И када код играча успете да створите ауторитет који се гради знањем и чињеницама, онда сте урадили велики део посла. Увек је на почетку најтеже, јер долазе из различитих средина, са неповерењем према људима са којима треба да почнеш да сарађујеш – причао је Антонић, па подсетио како је све то ишло у репрезентацији Србије.

– Почетак нашег рада и дружења био је такав да смо се јављали само са здраво. После месеца дана сваки сусрет је био са „оверавањем“, после два месеца смо постали екипа која се приликом сваког виђења загрли и поздравила.

Људски квалитет…

– Да бисмо дошли до најсуптилнијег дела у смислу промицања у карактер и душу некога, врло инсистирамо на комуникацији, покушавамо да играчи у нама виде људе према којима могу да имају поверења, да могу да причају о свему, не само о кошарци. И то је оно о чему водимо рачуна, такав амбијент је потребан да би се напавио тим који може да направи успех. Блискост и искреност доводи до тога да можемо да се поуздамо једни у друге, да тражимо и добијамо помоћ једни од других. Без тога не могу да се праве успеси. Кошарка је помози и омогући. Помози у одбрани, омогући у нпааду. На терену се све види, терен не лаже, и које какав карактер и ко је спреман да буде део тима, заједништво, жеља да омогућиш и другом и трећем играчу да буду задовољни и важни. То је оно на чему инсистирамо од почетка. Врло је битна и интерна комуникација између играча. Изнутра у тиму, када имате играче где се не бира ко ће ским да седне, када немате групе и одвајање, онда вам је све лакше да радите…

Фанатичност…

– У амбцији, енергији, у мотивацији, у захвалности, посвећености и дисциплини… Два човека који су од почетка били синоними тога, један је играч Стефан Марковић и Саша Ђорђевић који су гурали и водили све нас да дођемо до највишег могућег нивоа.

Интерна правила у тиму…

– Имамо их много… Битно је да се поштују и да се испуњавају. И то се види кроз наш терен…

Тим…

– Увек је састављен од 12 играча који најбоље могу да функционишу заједно. Покушавамо да сваком играчу дамо могућнст да покаже карактер и где он мође да буде лидер, да осети одговорност за то што ради и да добије важност и поштовање – рекао је између осталог Јовица Антонић, у изузетно занимљивој причи.

 

Дејан Томашевић

– Овог лета нас очекује организација кадетског Европског првенства у Новом саду, велики кошаркашки ФИБА и НБА камп „Кошарка без граница“ у Београду… Очекујемо долазак бројних великих великих имена… У понедељак нас чека окупљање сениорске мушке репрезентације, имамо две врло битне утакмице са Немцима и Аустријанцима. Са великом дозом оптимизма дочекујемо следеће изазове… Причајући о Купу, увек се са радошћу враћамо у Ниш. Кад год бисмо направили анкету и питали људе из клубова у који град би дошли, сви апострофирају Ниш. Сигуран сам да ће Ниш и овог пута бити сјајан домаћин…

 

Душан Пројовић

– Драго ми је што овде видим људе из кошаркашког Ниша. Са поносом могу дакажем, оно што је урадила оптшина Медијана, која увек награђује најбоље ђаке, спортисте, да ту праве вредности долазе до изражаја. Хвала и Јовици Антонићу који је прихватио да учествује на овој трибини. Јовица  и ја смо вршњаци, мало смо играли заједно, био је добар играч, одличан тренер, али најбољи човек,

 

Урош Парлић

– Јовица Антонић може да дели богато искуство о актуелном тренутку и да тако едукује младе… И претходне четири године апелујемо на младе навијаче да се спортски понашају око терена и око дворане. Следеће године Ниш је домаћин једне групе женског сениорског Европског првенства у кошарци, што нам је велика част…