СРБИЈА – ВЕЛИКА БРИТАНИЈА 81:55 (25:16, 15:17, 21:6, 20:16)

Најбоље кошаркашице Србије су у мечу за треће место на Европском првенству декласирале Велику Британију у „Штарк арени“ и заслужено освојиле бронзану медаљу, навравивши тако још један огроман успех за нашу женску кошарку! Изабранице селектора Марине Маљковић су биле одличне у свим сегментима игре, па Британке нису имале никакве шансе…

Сјајно је Србија ушла у меч за бронзану медаљу, после минут и по повела са 6:0 поенима Миљковић и Петровић, а после тројке Црвендакић било је 9:2. За три је погодила и расположена Миљковић, па Јовановић за 15:6 у 4. минуту. Ипак, Британке су ухватиле прикључак и серијом 8:0 смањиле на 14:15 у 8. минуту. Узвратила је тројком Чађо, па Милић са „2+1“ и поново је било „плус девет“ – 23:14, а по истеку десетог минута 25:16.

Противник је напао на старту друге четвртине преко Грин и Симпсон, али су Чађо и Петровић узвратиле тројкама, па Соња сјајним пасом преко целог терена за Јелену Брукс и 35:26 у 16. минуту. Међутим, Британија је поново направила серију 7:0 и пришла на 33:35. Србију је поново одлепила Петровић, па Станковић, да би се на велики одмор отишло при резултату 40:33.

Друго полувреме је кренуло добро, а Српкиње су после два минута стигле до прве двоцифрене предности – 44:33, а после пет поена Јовановићеве и коша Станковићеве и до „плус 16“ – 51:35. Предност изабраница Марине Маљковић је расла из минута у минут, а добра одбрана и паметан напад донелису и 22 поена предности после кошева Станаћев и Брукс у 19. минуту – 59:37. Наставиле су наше девојке да мељу противника, а на последњу паузу отишле су са великим вишком од 22 поена – 61:39.

Последња деоница кренула је у истом ритму. Наше девојке су биле сигурне и концентрисане, а предност је повећана и на 28 разлике – 67:39, 32. минут. Противнице нису постигле кош читава четири минута, али су успеле да смање минус тек за пар поена. Наше сјајне кошаркашице су рутински привеле меч крају и могле да почну више него заслужену прославу бронзане медаље на паркету „Штарк арене“.

Комплетну статистику са меча можете видети овде

http://www.fiba.basketball/womenseurobasket/2019/game/0707/Serbia-Great-Britain

 

# Утакмици између Србије и Велике Британије, као претходним мечевима у „Штарк арени“, присуствовали су министар омладине и спорта Вања Удовичић, његов помоћник Дарко Удовичић и посебни саветник за правна питања Ивана Дукић. Они су пратили меч у друштву председника КСС Предрага Даниловића и генералног секретара Дејана Томашевића. У првом реду уз седели су и челници ФИБА, као и потпредседници КСС Ана Јоковић и Душан Пројовић.

ИЗЈАВЕ

Марина Маљковић, селектор Србије

– Честитам мојим играчицама. То је први осећај, поносна сам на сваку од њих, као и на сваку која је тренирала, али није се нашла на коначном списку. Ове девојке су показале да нису само добре кошаркашице, већ и праве јунакиње. Како се боре, који је ниво те борбе и колико се боре и начин на који играју је прави начин, сваки спортиста треба да игра овако за дрес своје земље. Моје играчице су праве јунакиње, када се узме у обзир кроз шта смо прошле. Честитам свим навијачима, гледаоцима, људима који су организовали овај догађај…

Вечерас је на терену недостајала Ана Дабовић, која је против Шведске сломила кост шаке.

– Кад год неко фали, ако причамо о правом тиму, прави тим ће се држати заједно и свако ће одиграти за неколико процената више за оног ко фали, показале су то у свим утакмицама. Хајде сада, када се завршило, упркос неким мојим замеркама на конто игре, оне су се стварно држале заједно. Са потешкоћама, са трудним играчицама, са повредама… Неизмерно је било тешко припремати се за ово. Људи који познају женску кошарку, то знају. Ова медаља за мене има подједнак сјај, тежину и вредност као и оне две. Прошли смо кроз много тежак период, чињеница је да смо се држали заједно, од припрема до освајања медаље.

Да ли ће овај тим играти и олимпијски квалификациони турнир?

– Зависи колико буду заслужиле, како ће да се понашају, како ће да трају… Само је важно да нон-стоп постоји неко такмичење, да будемо стално у врху светске, женске кошарке, да се ниједно такмичење не пропушта, да држимо континуитет, јер смо се много пропатиле због паузе на Светском првенству. Јер, док су људи играли кошарку, ми нисмо радили ништа. Ниједно окупљање са пријатељским утакмицама не може да се пореди са такмичарским мечевима. Видећемо шта следи, јако је кратак тај период, распоред се доста променио. Долази смена генерација, али, опет, верујем да ће водеће играчице овог тима бити ту за квалификациони турнир. На крају крајева, заједнички ћемо се договорити. Много дуго радимо заједно… Оне које будем позвала и будем желела, сасвим сигурно ће бити у тиму, као што ћу да разумем њихове потребе и проблеме. Желим да поменем и Миљану Бојовић, на коју рачунам.

Да ли сте се на клупу репрезентације вратили због овог осећаја?

– Знала сам кад сам се вратила колико ће тешко да буде, колико ће бити тешко вратити причу на прави колосек. Нисам ја ту ништа много размишљала, то је моја земља, она ме је тражила и ево, на крају, донела сам праву одлуку. Мораш да будеш ту и да урадиш шта год ако си потребан својој земљи, по цену чега год… Знала сам да може да буде само проблема, али то су све ствари са којима се људи који постижу резултате срећу сваки дан. Дефинитивно да је нит између мене и ове генерације посебна.

 

Невена Јовановић, кошаркашица Србије

– Сада немам речи, само да сам радосна. Знамо кроз шта смо прошле у последња два месеца, али медаља се памти и срећна сам што сам део овог тима. Да смо заслужили финале, вероватно бисмо га играли, сви знате какав је тим Шпанија, како да причам да ли је могло да буде боље. Пре два месеца смо причали да бисмо били пресрећни да освојимо медаљу. Ишли смо концентрисано из сваке утакмице у утакмицу. Треба да будемо задовољни овим што смо урадили. Стварно нам значи ова медаља, све те медаље су посебне, али ова је, можда не најдража, али ми је некако лепше што могу да је прославим са својим људима. Хвала свима!

Фото: КСС и ФИБА