Према извештају који на месечном нивоу ФИБА 3×3 секција шаље свим светским федерацијама, Србија је у јулу 2016. године у категорији мушкараца рангирана на другом месту на свету! Подсећања ради, прошле године у истом периоду мушкарци су били рангирани као 13, а прошлог месеца на четвртом месту.

Даме се налазе на 32.месту светске 3×3 листе, док су пре годину дана биле на 74, а прошлог месеца на 59. месту! И јуниори и јуниорке (У18) су побољшали пласман – јуниори су тренутно 53. на свету (пре годину дана били су 81, а прошлог месеца на 54. месту), док су јуниорке 52. (пре годину дана биле су на 202. месту, а прошлог месеца на 81. месту).

Овај скок на листи и напредак последица је квалитетног рада у КСС, односно формирањa јаког Рода 3х3 првенства Србије, које се састоји од чак 28 турнира који су већ одиграни или ће бити одиграни до средине августа.

-Прошле године смо помало стидљиво кренули са 3х3 првенством Србије, да би ове године и сами били изненађени одзивом широм Србије, што наших сарадника по регионима, што ентузијаста који су желели да неке своје већ традиционалне турнире уврсте у лигашко такмичење под окриљем КСС. То је добар знак да смо створили праву атмосферу и стекли поверење локалних организатора, играча, који су нам најважнији, као и публике која у све већем броју прати ове турнире. Тренутно смо једна од водећих земаља у Европи по броју турнира, ефикасности уноса резултата и рејтинг поена играча, као по квалитету учесника наших турнира – рекао је Дејан Димитријевић, координатор КСС за 3х3.

Подсећамо да су се на квалификацијама у Амстердаму жене и мушкарци пласирали на Европско првенство које се у септембру одржава у Румунији, док ће мушкарци учествовати у октобру и на Светском првенству које се одржава у Гвангжуу у Кини. Уз то, екипе из Србије неретко освајају међународне турнире, а на нашим турнирима је све више познатих кошаркаша који кроз ово такмичење одржавају форму, промовишу праве вредности и репрезентују кошарку на прави начин.

Уз КСС, највеће заслуге за ове успехе припадају локалним организаторима и нашим спонзорима 3х3 такмичења компанијама „Рода“ и „Хеба“.