Женска кошаркашка репрезентација данас путује преко Лисабона у бразилски Белем на ФИБА олимпијски квалификациони турнир на коме ће од 8. до 11. фебруара играти против домаћег Бразила, Немачке и Аустралије. За пласман на треће узастопне Олимпијске игре, изабраницима Марине Маљковић биће потребно да после три одиграна дуела заузму једну од прве три позиције у групи.

-Последње од свих тимова учесника стижемо у Бразил. Још увек се скупљамо свуда по свету, јер поједине репрезентативке имају клупске обавезе и овог викенда. Имаћемо свега два заједничка тренинга пред прву утакмицу, за разлику од наших противника попут Аустралије и Бразила који су већ месец дана на припремама и Немачке, која ће имати добрих десет дана припрема. Ово је никада изазовнија ситуација за кошаркашку репрезентацију Србије. Наше девојке су довољно паметне, довољно су жељне и  знају шта могу да добију у Бразилу. Увек смо се скупљале у свим чудним и тешким ситуацијама, тако да очекујемо да ће и овога пута снага наше групе нађачати све изазове – рекла је селекторка српског националног тима Марина Маљковић.

На пут креће 11 играчица: Ивон Андерсон, Мина Ђорђевић, Kатарина Зец, Маша Јанковић, Невена Јовановић, Александра Kатанић, Ивана Kатанић, Тина Kрајишник, Невена Росић, Kристина Топузовић и Саша Чађо. У Лисабону ће им се придружити Јована Ногић, Ивана Раца и Драгана Станковић, а у Белему Анђела Дугалић.

-Све три екипе са којима ћемо се борити за пласман на Олимпијске игре у Паризу су изузетно тешке. То је најбоље што женска кошарка у свету нуди. Аустралија је велика класа, Бразил је с разлогом постављен за организатора турнира, зато што су коначно направили један јако добар, висок и атлетски способан тим са великом доминацијом на центарској позицији. Немачка је на екипу са Евробаскета из Словеније довела сестре Сабали које добро познајемо, тако да нас чека тежак задатак – закључила је Марина Маљковић.

Србија турнир у Белему отвара дуелом против Немачке, у четвртак, 8. фебруара. После дана паузе, за викенд ће одиграти и преостала два меча – у суботу против Бразила и у недељу против Аустралије. Пласман на Олимпијске игре у Паризу обезбедиће три првопласиране екипе.