Млада репрезентација Србије пласирала се у полуфинале Европског првенства у Словенији за играче до 20 година. Изабраници селектора Александра Џикића савладали су у четвртфиналу селекцију Летоније која је пуних 35 минута пружала жесток отпор, али је наш млади тим у финишу одиграо одлично и пласирао се међу четири најбоље екипе на шампионату. У полуфиналу и борби за медаље, У20 селекција Србије играће у суботу од 18:00 часова против репрезентације Литваније која је у четвртфиналном дуелу убедљиво победила Грчку (79:43):
Србија У20 – Летонија У20 74:65 (18:12, 11:17, 22:20, 23:16).

Почетком друге четвртине репрезентација Србије стекла двоцифрену предности (22:12) и чинило се да ће лако стићи до седме узастопне, свакако најважније, победе на шампионату. Међутим, уследио је период у коме је доминирала селекција Летонија, која је брзом игром и серијом шутева за три поена успела да у 24. минуту дође до седам поена предности (31:38). Брзо су се наши репрезентативци тргли из летаргије, консолидовали редове и кренули у потеру за одбеглим ривалом. Расположени Лука Митровић и опорављени Александар Цветковић успели су да серијом поена достигну предност Летонаца до краја треће четвртине и најаве велику борбу у финалној деоници.

Селекција Летоније одолевала је све до 35. минута и резултата 59:58. Од тог тренутка дошао је до пуног изражаја квалитет и огромна жеља за победом наших репрезентативаца. Богдан Богдановић је најпре погодио тројку, а Цветковић и одлични Стефан Настић иницирали серију од 11:0 после које су решене све дилеме око победника дуела и учесника полуфинала.

– Четвртфиналне утакмице су по правилу увек посебан психолошки моменат. Ова утакмица је добијена на исти начин као и претходних шест – тврдом игром у одбрани и заједништвом у нападу. Очекује нас, такође, тежак меч против Литваније у полуфиналу. Покушавају да играју брзо, са доста пикенрол игре и доста скокова – истакао је Александар Дзикић , селектор младе репрезентације Србије.

СРБИЈА У20: Цветковић 10 (2 ск, 3 ас), Ламбић, Миљеновић 14 (2 ск, 2 ас), Дангубић, Богдановић 11, Митровић 16 (10 ск), Гујаничић 6, Луковић, Бешовић 6, Дреновац, Маринковић 2, Настић 9 (9 ск).

ЛЕТОНИЈА У20: Витинис, Силинс, Тима 16, Брицис 15, Витолс 12, Саулитис, Берзинс, Мистерс 2, Кодерс, Страдинс, Хелманис 10, Бремерс 10.

Комплетна статистика: линк >>>