Репрезентација Србије освојила је седмо место на Европском првенству у Словенији. Изабраници селектора Душана Ивковића у последњем мечу на шампионату савладали су селекцију Италије, чиме су обезбедили учешће на Светском првенству наредне године у Шпанији, што је био примарни циљ пред одлазак на „Еуробаскет 2013“. У мечу који је имао огроман улог за оба састава, наши најбољи кошаркаши су одлично почели, већ у 12. минуту стекли 19 поена предности, што су до краја сусрета мудро сачували и претворили у важан тријумф: Србија – Италија 76:64 (27:11, 14:16, 14:17, 21:20).

Веома снажно и мотивисано почели су репрезентативци Србије последњу утакмицу на шампионату у Словенији. Висок темпо у игри нашег тима одмах је наметнуо Немања Недовић чије је силовито закуцавање обележило почетак дуела. У истом стилу наставио је Немања Бјелица са шест узастопних поена, а затим је командну палицу преузео капитен Ненад Крстић који је доминирао у оба рекета. Италијански тим је углавном покушавао шутевима иза линије 6,75, али је већ у седмом минуту био суочен са приличним заостатком – 21:10, које је после тројки Василија Мицића и Богдана Богдановића био је још убедљивији на крају прве четвртине – 27:11. Имали су изабраници селектора Ивковића и 19 поена предности (30:11) почетком другог периода, али су због брзоплетости и непрецизности у нападу дозволили ривалу да у 17. минуту, после серије 12:2, преко Луиђи Датомеа и Алесандра Ђентилеа приђе на 32:23. Нешто боља и агресивнија одбрана нашег тима била је довољна да се на полувреме ипак оде са двоцифреним вођством – 41:27.

Уводни тренуци другог дела игре припали су селекцији Италије која је тројкамаМарка Белинелија и Датомеа запретила и упозорила кошаркаше Србије да победа још увек није осигурана. Самопоуздање нашем тиму враћено је закуцавањем капитена Крстића и поготком Недовића из велике даљине са истеком времена за напад. Ипак, после новог далекометног хица Белинелија, „Азури“ су у 27. минуту успели да смање ма 49:40. Најјачим оружјем ривала, Србија је још једном узвратила. Недовић и Стефан Марковић погађају иза линије 6,75 што је у 29. минуту било довољно за 14 поена вишка – 55:41. У финалној деоници наш тим се определио за мирнију игру и форсирање центарске линије, што су Владимир Штимац и Ненад Крстић вешто користили за одржавање двоцифрене предности (62:51, 35. минут). Све дилеме око победника меча дефинитивно су разрешили борбени Никола Калинић и Стефан Марковић који су са две везане тројке у 38. минуту донели Србији недостижну вођство – 70:54 и ставили тачку на тријумф нашег тима који је на крају сусрета гласио – 76:64.

СРБИЈА: Недовић 12, Нем. Крстић, Мицић 8, Богдановић 7, Бјелица 12, Марковић 12, Калинић 3, Гагић, Ненад Крстић 17, Анђушић, Катић, Штимац 5.

ИТАЛИЈА: Арадори 3, Ђентиле 14, Росели, Витали, Поета, Мели 1, Белинели 8, Динер, Кузин 8, Датоме 19, Марђо, Ћинчарини 11.

Комплетна статистика: линк >>>