Још једна репрезентативка Србије играће у новој сезони у женској НБА лиги. Једна од наших најбољих кошаркашица Соња Петровић потписала уговор са Феникс Меркјуријем, троструким шампионом ВНБА.
Тренер клуба из Аризоне Сенди Брондело је радећи у Јекатеринбургу имала прилике да веома добро упозна Соњу. Прошле године су преговори били у завршеној фази, али је цела прича реализована сада, иако је изгледало да је њена ВНБА прича завршена када је 2013. напустила Чикаго Скај.

– У Европи сам освојила скоро све што се може освојити – национална првeнства и купове, ФИБА Евролиге, ФИБА Суперкупове, медаље са репрезентацијом на великим такмичењима… – прича наша репрезентативка. – Остало је само да досањам сан о ВНБА прстену, а то са Фениксом сматрам могућим и реалним…

Меркјури ће у новој сезони покушати да освоји и четврти шампионски прстен са моћним тимом у коме су најбоља светска играчица Диана Таураси, Пени Тејлор, Девана Бонер, Кендис Дупре и Бритни Грејнер… Да ли је Петровићева спремна за такву конкуренцију?

– Са Таураси и Дупре сам играла неколико сезона, а против осталих евролигашке утакмице. Ако ја, као врхунска европска играчица, треба да се плашим конкуренције, онда не би требало ни да идем у ВНБА – јасна је Соња.

Договор са досадашњим клубом УСК Праг је постигнут без проблема.

– У Прагу ми је све одлично, град, клуб, трофеји, тренер, саиграчице, сестра као доктор ради у Немачкој близу мене… Све је на највишем нивоу и када је ВНБА у питању све смо договорили и прецизирали.

Женска репрезентација Србије изборила је, као шампион Европе, визу за Олимпијске игре у Рију наредног лета. Како ће Петровићева ускладити све те обавезе?

– Што се тиче репрезентације, ову ситуацију дефинишу ФИБА и КСС прописи и ја ћу их се придржавати. Американке такође иду на Олимпијске игре и ВНБА ће сигурно правити паузу. Са селектором наше репрезентације Марином Маљковић сам већ све договорила. Доћи ћу у дрес са државним грбом физички у топ форми! Само да не буде повреда…

Какве су шансе Србије да направи добар резултат на ОИ у Рију?

– На кошаркашком турниру ће бити више изванредних екипа него аутсајдера. Биће репрезентација различитих кошаркашких филозофија, тактика и техника. За нас је важно да будемо максимално спремне и да свака од нас оствари топ форму на свакој утакмици. Што се мене тиче, увек идем на победу, а да бисмо на ОИ постигле добар резултат морамо толико јако да верујемо да то на крају постане стварност – оптимистички поручује Соња Петровић.

Генерални менаџер Феникса Џим Питман
– Соња је, без сумње, један од најбољих играча у Европи и потписати таквог интернационалца је велика победа за Меркјури. Она се истакла у Евролиги, навијачи ће је видети на Олимпијским играма овог лета и мислимо да може да направи превагу за наш већ веома перспективан састав за ову годину, па и убудуће…