Репрезентација Србије, играчице рођене 1998. године и млађе, остварила је први тријумф на Европском првенству које се одржава у Шопрону (Мађарска). Изабранице селектора Милоша Павловића савладале су у оквиру другог кола групе „Ц“ селекцију Литваније што им је на неки нечин утеха за сјајну игру против селекције Шпаније на премијери која на жалост није награђена победом. Српске јуниорке су и овога пута нешто лошије почеле утакмицу, али кад су у финишу првог полувремене преузеле контролу игре, поравиле одбрану и почеле да долазе до офанивних скокова, више није било препрека да се дође до првенца на шампионату: Србија – Литванија 66:59 (11:14, 18:18, 22:10, 15:17)

Поново су репрезентаивке Србије почеле меч прилично нервозно. Никако их није служио шут на самом почетку, а никако нису успевале да дођу до скока у нападу и нове прилике за поене. Литванке су то знале да искористе и већ у 13. минуту дођу до двоцифрене предност – 11:21. После тајм-аута селектора Павловића српске јуниорке су заиграле много боље. Мина Ђорђевић је погодила тројку, разиграла се Ивана Катанић, да би после успешне акције Невене Наумчев, Србија прешла у вођство –  26:25 (18. минут). Завршница другог периода ипак је припала ривалкама које су после првог полувремена имале предност – 29:32.

Србија је зато фуриозно кренула у наставку утакмице. Коначно је прорадио шут, јер је Ивана Катанић погодила једну, а Невена Наумчев две тројке за вођство 43:36 у 24. минуту. Наш млади тим је пронашао прави ритам. Нагло је скочило самопоуздање, појачан је интензитет игре у одбрабни, а за разлику од првог дела било је све више офанзивних скокова што се аутоматски одразило на резултат после треће четвртине – 51:42. Селектор Павловић је ротирао свих 12 играчица, диктирао јак темпо, што је било довољно за двоцифрену разлику у 33. минуту – 57:47. Али, од тог тренутка Литванке креће на све или ништа, почињу да погађају из тешких позиција и смањују заостатак у 37. минуту на 61:57. Успеле су репрезентативке Србије да се приберу, поврате концентрацију и одиграју како треба завршницу меча. Ривалкама су допустиле да постигну још само два поена, што је било пресудно да се дође до првог тријумфа на шампионату – 66:59.

СРБИЈА: Катанић 14, Наумчев 15, Ђокић 3, Стојановић, Стојиљковић, Турудић 8, Јелић 6, Илић, Вучковић,  Вујисић, Ђорђевић 11, Бојовић 9.

ЛИТВАНИЈА: Секевичуите 8, Казочиунаите, Месконите 20, Књазаите 11, Петренаите 13, Јурчиуте 4, Стримаите, Височкаите, Секевивичиуте, 3 Гуделионите, Кактаите, Навичкаите,

У понедељак је на шампионату у Шопрону слободан дан. У оквиру трећег кола групе „Ц“ репрезентација Србије се у уторак од 15:45 часова састаје са селекцијом Белгије.