Репрезентација Србије тријумфовала је на Светском првенству у баскету „3 на 3“ за играче до 18 година које се одржало у Мадриду. После наше сениорске репрезентације која је пре месец дана освојила златну медаљу на шампионату у Атини и наши најбољи јуниори који су наступали у саставу Михајло Андрић, Лука Анђушић, Милош Јанковић и Раде Загорац постали су светски шампиони.

Изабраници селектора Ђорђа Аџића у финалном мечу и борби за златну медаљу савладали су селекцију САД после велике драме и продужетка са 21:20. У невероватно узбудљивом мечу, наш млади тим је на два минута пре краја имао предност 16:12, али су Американци успели да изједначе на 19:19 и изборе се за продужетак. Ривал је затим повео са 20:19, али је Михајло Андрић у следећем нападу био прецизан у шуту за два поена и донео неописиво славље нашем тиму.

У финалном сусрету најефикаснији у репрезентацији Србије био је Андрић са 10 поена, Анђушић и Загорац постигли су по пет, док је Јанковић постигао један поен.

Ђорђе Аџић, селектор јуниорске репрезентације Србије која је постала у Мадриду светски шампион у баскету „3 на 3“ није крио задовољство:

– Последњи дан шампионата био је више него узбудљив и стресан. Најпре смо победили репрезентацију Новог Зеланда која је бранила титулу шампиона. Затим у драматаичним завршницама, после продужетака, били бољи од физички доминатних селекција Француске и САД. Пут до трона није могао да буде тежи, али ни слађи. Пресудила је наша огромна жеља и агресивност у нападу. Момци су се максимално борили, учинили све да би стигли до златне медаље и зато заслужују све честитке. Желео бих да се захвалим њиховим клубовима што су их пустили да учествују на овом шампионату, а посебну захвалност дугујемо члановима наше сениорске репрезентације у баскету „3 на 3“, такође светским првацима, који су нас подржали, дали доста корисних савета који су нам доста помогли да поновимо њихов успех.

– Имали смо велику предност два минута пре краја и требали смо да дођемо до победе без продужетака. Ипак, знали смо да смо ментално јачи и да више желимо победо од Америкаца. Нисмо се уплашили ни кад су после закуцавања дошли до вођства 20:19. У следећем нападу добио сам лопту и погодио за два поена што нам је донело титулу светских шампиона. Осећај је фантастичан, све време шампионата били смо прави тим, играли колективно, борили се на сваком мечу, тако да успех није могао да изостане – истакао је Михајло Андрић .

Јуниорска репрезентација Србије је до првог места и златне медаље на Светском првенству у Мадриду у баскету „3 на 3“ дошла са максималних 10 тријумфа.

Светско првенство за јуниоре у баскету „3 на 3“


ЧЕТВРТФИНАЛЕ: ПОЛУФИНАЛЕ: ФИНАЛЕ:
Србија – Нови Зеланд 17:11
Француска – Русија 16:14
САД – Естонија 21:18
Канада – Румунија 19:17
Србија – Француска 17 :15
САД – Канада 17:13
Србија – САД 21:20

МЕЧ ЗА 3. МЕСТО:

Француска – Канада 19:11