Европске шампионке, кошаркашице Србије после завршеног квалификационог турнира у Нанту сазнале су и преостала два противника у групи на Олимпијским играма у Рију. После Сједињених Држава, Канаде и Сенегала, противнице репрезентације Србије биће Шпанкиње и Кинескиње. У питању је био полудириговани жреб пет репрезентација које су оствариле најбољи резултат у Нанту, а екипе су сврставане у групе по географском и квалитативном принципу.

– Имамо тешку групу, јер ћемо на старту за противнице имати Сједињене Америчке Државе и Шпанију, али причамо о Олимпијском турниру и крему светске кошарке, па је јасно да лаких ривала нема. Имали смо јаке противнике на старту такмичења и на претходна два Европска првенства и Светском првенству, па смо на крају успевале да прођемо групу – рекла је селекторка европских шампионки Марина Маљковић.

Маљковићева истиче да све ривале у групи веома добро познаје и да је свесна тешког посла који очекује нашу екипу током припрема, али и на самом такмичењу у Рију.

– Шпанија је поново комплетна, јер се вратила Санчо Литл, која им је недостајала на Европском првенству. Кинескиње имају исти тим, концепт и
тренера као и на претходним шампионатима. Могу сваког да победе, ако уђу у
свој ритам. Канађанке ће бити тежак ривал, али их добро познајем јер 70 посто тима игра у Француској. Код њих је очекивана агресивност и важе за екстремно борбену екипу за женску кошарку. Све што сам рекла за Канаду, односи се и на Сенегал са којим ћемо играти у Београду. Физички јак састав, одличан у скоку… О Американкама не треба превише трошити речи, оне су ван сваке конкуренције. Наш први циљ је да прођемо групу на Олимпијским играма и биће заиста изванредно ако успемо у томе – закључила је Марина Маљковић.

Наш национални тим прву утакмицу у Рију одиграће 7. августа против Шпаније, а дан касније противник је Канада. Оба дуела играће се у 19.15 часова по средњеевропском времену. После дана паузе Српкиње ће се састати са Американкама, да би у последња четири дана групне фазе такмичења играле против Кине, односно Сенегала. Четвртфинале је на програму 16. августа, полуфинале два дана касније, а финале 20. августа.

Припреме женске кошаркашке репрезентације Србије за Олимпијске игре почињу 10. јула, када ће екипа отпутовати на Златибор.