Спектaкл! Тако се у једној речи може описати први челенџер који је одржан у Србији на којем су виђене неке од најбољих светских екипа. Публика је имала прилику да ужива у атрактивном баскету, а на крају и да слави са домаћом екипом Новог Сада, која је постала први шампион Ултра челенџера.

Након вишегодишње доминације српских тимова на свим европским и светским такмичењима, коначно је дошао ред да се ФИБА 3×3 турнир одржи и у нашој земљи. На терену у Новом Саду гледали смо праву доминацију српских баскеташа, па су се тако међу читири најбоље пласирале три српске екипе. Светско финале у центру Новог Сада, између истоименог тима и Лимана које су многи прижељкивали није се догодило, али свакако је виђен прави спектакл.

У великом финалу састали су Њујорк Харлем и Нови Сад, а након неизвесног почетка, Новосађани су успели да остваре победу. Питање победника решио је Тамаш Ивошев, који је минут пре краја  утакмице погодио са дистанце за коначан резултат 21:17. Поред сјајног Ивошева, боје домаћег тима бранили су Дејан Мајсторовић, Марко Савић и Душан Домовић Булут. Најбољи баскеташ света пренео је своје утиске и није крио задовољство новом титулом.

– Стварно сам без речи, поготово за ову публику, која је дошла да нас бодри у оволиком броју. Мислим да је све феноменално изгледало, а што се тиче финала, Њујорк Харлем је увек неугодна екипа. Тамо је и растао баскет, тако да ми је драго што смо играли финале против њих и добили их у овако специјалној завршници – рекао је Булут.

Поред титуле првака, Мајсторовићу је припала и титула МВП.

Осим шампиона, сјајне игре приказале су још три српске екипе. Врбас Аваи (Иван Поповић, Марко Бранковић, Страхиња Стојачић и Филип Симић) није успео да прође квалификације, пошто су у директном окршају за пласман бољи од њих били баскеташи Земуна. Светски шампион из 2017. године није играо у свом стандардном саставу, повређеног Богдана Драговића мењао је Небојша Бошковић, уз Лазара Рашића, Марка Дугошију и Николу Вуковића. Земунци су показали да се налазе у сјајној форми, па су тако из квалификација стигли до полуфинала, где су поражени од Новог Сада. На том путу победили су и тренутно седму екипу на ФИБА ранг листи амерички Принстон, као и  Делхи и Лозану.

Kада је у питању други новосадски тим Лиман, он је такође играо у измењеном саставу. Стефан Стојачић се и даље опоравља од повреде, док је Александар Ратков доживео нову повреду. Уз Михаила Васића и Стефана Kојића, играли су Максим Kовачевић и Пенг Јан. Сигурни су били Лиманци у групној фази, потом елиминисали и Принстон, да би у полуфиналу били зауставаљени од Харлема. Тако су се нашли на трећем месту, док је Земун био четвртопласирани.

Новосађани су се показали као прави домаћини, а нову прилику да уживо гледамо сам крем светског баскета имаћемо у Београду од 13. до 14. јула, када ће се одржати други челенџер у Србији.

Urban basketball challenger

Осим Новог Сада, још један турнир одигран је прошлог викенда. Овог пута у оквиру РОДА 3×3 првенства Србије, на терену ДKЦ „Мајдан“ гледали смо борбу за пласман на финални турнир. У финалу Basketball Urban челенџера су се нашли баскеташи Армагедона и Батајнице, а у узбудљивој и неизвесној утакмици боље су се снашли момци из Армагедона, те славили са 19:17. На трећем месту нашла се екипа Boorazzers.

Већ наредног викенда очекују нас нове борбе на теренима широм Србије. РОДА караван наставља своје путовање, а следеће станице су Прибој, Ниш и Лесковац.