У организацији амбасаде Србије и пословног савета „ Грчка – Србија “ , а под покровитељством председника Грчке, Карлоса Папуљаса, вечерас је у дворани „Мегаро музикуса“ у Атини одржана манифестација „Срби у грчком спорту“. Том приликом прослављени српски тренери Душан Ивковић и Жељко Обрадовић добили су велика признања. Ивковић је постао почасни грађанин Пиреја, а Обрадовић Атине. Они су грчким великанима Панатинаикосу и Олимпијакосу донели чак седам титула шампиона Европе.

– Пуни смо емоција и задовољства што нам је указана оваква част. Током каријере провео сам више сезона у грчким него у српским клубовима. Олимпијакос је једини тим у који сам се вратио и тренирао га два пута – истако је селектор репрезентације Србије, Душан Ивковић.

Жељко Обрадовић, је још једном подсетио на сличност српског и грчког народа:

– Срећни смо што су људи у Грчкој нешто научили од нас, јер смо и доста научили овде. Веома смо слични кад су емоције у питању, у победама смо еуфорични, у поразима много тугујемо.

Бранко Лазаревић, министар саветник у амбасади Србије био је један од најзаслужнијих за реализацију манифестације „Срби у грчком спорту“

– Овај догађај има више димензија. Осећам понос због свега што су наши спортски амбасадори последњих деценија остварили у Грчкој. Посебно је импресивна била изложба на којој смо могли да видимо готово све наше тренере и играче који су грчким клубовима донели бројне победе, трофеје и славља.

Српским спортистима који су оставили дубок траг у Грчкој приређен је поред изложбе, специјални филм аутора Звонимира Шимунеца, као и концерт најбољег трубача на свету Дејана Петровића и његовог Биг Бенда.

Поред Душана Ивковића и Жељка Обрадовића на манифестацији „ Срби у грчком спорту“ присуствовали су још: Жарко Паспаљ, Дејан Бодирога, Дејан Томашевич, Бранислав Прелевић, Божидар Маљковић, Драган Шакота, Владе Ђуровић, Сава Гроздановић, Зоран Гајић, Дејан Брђовић, Иван Миљковић, Жељко Танасковић, Никола Стаменић, Душко Бајевић, Илија Ивић и многи други.

Специјални гости на манифестацији „Срби у грчком спорту“ били су српска министарка спорта Алиса Марић и председник Олимпијског комитета Србије Владе Дивац.