Међународна кошаркашка федерација ФИБА доделила је Србији организацију Европског првенства за кошаркашице 2019. године! Наша земља ће бити домаћин две групе и завршнице такмичења. Европско првенство ће бити одржано у јуну 2019. године, у нашој земљи ће се играти две групе у Нишу и Зрењанину и завршница шампионата у Београду. Домаћин преостале две групе биће Летонија.

Србију је на презентацији и састанку Борда ФИБА у Прагу представљао председник Кошаркашког савеза Србије Предраг Даниловић, а у делегацији су се налазили потпредседник КСС за женску кошарку Ана Јоковић, генерални секретар Дејан Томашевић и чланица тима за презентацију Магдалена Кокић.

Председник КСС Предраг Даниловић био је задовољан одлуком Борда ФИБА.

– Хтео бих да се захвалим свим људима који су радили у Кошаркашком савезу Србије претходних година. Посебно се захваљујем и одајем признање за рад људима који су заједно са мном припремили све ово, такође и Зорану Радовићу и Дејану Бодироги, функционерима ФИБА, који су били веома активни претходних месеци, Влади Србије и Mинистaрству омладине и спорта заједно са министром Вањом Удовичићем и његовим сарадницима, јер без њихове велике помоћи и њихових гаранција не бисмо могли ово да урадимо. То нису приче за малу децу или флоскуле, него су озбиљне ствари. Што је царево, треба да се да цару. Веома сам поносан на наш Савез и нашу земљу, имамо довољно времена да све урадимо како треба и сигуран сам да ће Европско првенство 2019. бити на високом нивоу.

Конкуренти Србији за домаћинство били су Русија, Летонија и Израел. Србија је пре две године била један од кандидата за домаћина ЕП 2017 за кошаркашице, али се ФИБА тада одлучила за Чешку.

Велике заслуге да Србија добије домаћинство EP 2019. године има и Ана Јоковић, потпредседник КСС за женску кошарку, која је од првог дана била уз кошаркашице у Прагу заједно са председником Предрагом Даниловићем.

– Захваљујем се Предрагу Даниловићу на свој уложеној енергији да Србија буде домаћин Европског првенства 2019. године, као и Дејану Томашевићу, генералном секретару КСС, и Магдалени Кокић, чланици тима за презентацију Србије. Они су све припремили и одлично одрадили презентацију наше земље и све потребно око организације. Иако смо претходно изгубили од Чешке у трци за домаћинство овог ЕП 2017, Драган Ђилас је, док је био председник КСС, опет предложио кандидатуру Србије за ЕП 2019. године. У овом тренутку је ово одлична вест за нашу репрезентацију и целокупну женску кошарку у Србији, јер нећемо играти квалификације за ЕП. То значи да ће бити довољно времена да се екипа одмори, регенерише и буде спремна за све изазове на првенству у нашој земљи – рекла је Ана Јоковић.

Промотер Европског првенства 2019. биће наша кошаркашка хероина Наташа Ковачевић.

Генерални секретар КСС Дејан Томашевић истакао је да су кошаркашице најзаслужније што ће ЕП 2019. бити у Србији.

– Ово није победа само људи из КСС, ту на првом месту мислим да су најзаслужније девојке које су фантастичним резултатима у последње време скренуле пажњу на себе и Србију, као земљу женске кошарке. Хвала председнику Србије Александру Вучићу који је у то време био премијер, прошле године када је сваку нашу иницијативу подржао. Хвала министарству омладине и спорта и министру Вањи Удовичићу. Хвала нашим људима у ФИБА који су заиста много учинили да организација буде додељена Србији. Хвала и градовима Нишу, Зрењанину и Београду и њиховим челним људима, који су прихватили велику обавезу, јер и без њихове помоћи не бисмо могли да организујемо ЕП. Ово је велика ствар. У тренутку када смо имали несрећу да женска репрезентација прође како је прошла, за две године ћемо бити домаћини Европског првенства и сигуран сам да ћемо тада бити много спремнији. Већ од понедељка крећемо у припрему и реализацију овако великог догађаја. Оно што је добро је да смо изабрали градове које имају искуства са организовањем великих такмичења и мислим да ту неће бити проблема. Овакви догађаји су све захтевнији и надам се да ћемо за две године успети да се довољно добро припремимо. Хвала и Наташи Ковачевић, која ће бити промотер овог ЕП и која је била изненађење од стране КСС, и она је уз Предрага Даниловића урадила презентацију. Она је сјајан пример како никада не треба одустати, а Срби су познати по томе да никада не одустају – објаснио је Томашевић.
 

У прилогу погледајте заједничко саопштење града Београда и КСС