Србија ће бити домаћин и женског и мушког квалификационог турнира за Олимпијске игре у Токију 2020! Тако је данас одлучио Извршни одбор ФИБА у швајцарском граду Мијеу.

Поред Србије, односно Београда, организацију женских квалификационих турнира за ОИ, који су на програму од 6. до 9. фебруара 2020. године добили су Белгија (Остенде), Кина (Фошан) и Француска (Бурж). Наше најбоље кошаркашице ће се борити за олимпијску визу у београдској дворани „Александар Николић“.

Домаћини мушких квалификационих турнира (23. до 28. јун 2020) поред Србије, односно Београда, биће Канада (Викторија), Хрватска (Сплит) и Литванија (Каунас). Мушка репрезентација Србије ће се борити за олимпијску визу у новобеоградској „Штарк Арени“.

– Ово је велики успех Кошаркашког савеза Србије и велики успех државе Србије, без чијих гаранција не бисмо ни могли да дођемо у ситуацију да победимо у овом избору домаћина и женског и мушког квалификационог турнира за Олимпијске игре. КСС се много захваљује држави Србији на челу са председником Александром Вучићем, Министарству омладине и спорта и Влади Србије! Верујем да ћемо бити сјајни домаћини, као и много пута до сада, као и да ће се обе наше репрезентације, женска и мушка, пласирати на Олимпијске игре у Токију уз велику подршку љубитеља кошарке у Србији, који ће уживо моћи да уживају у врхунској кошарци – рекао је председник Кошаркашког савеза Србије Предраг Даниловић.

Са четири женска квалификациона турнира, на којима ће играти по четири репрезентације, у Токио иду по три првопласиране репрезентације из сваке групе. Уколико се Кинескиње не пласирају кроз претквалификациони турнир, на коме треба да победе Нови Зеланд, ФИБА ће накнадно одредити домаћина једног женског турнира уместо Кине.

Када је реч о мушкарцима, на четири квалификациона турнира учествоваће по шест репрезентација, а само првопласиране екипе ће добити визу за Токио!

Жреб учесника свих женских и мушких квалификационих турнира биће одржан 27. новембра 2019. године у швајцарском Мијеу.