Оно што смо месецима прижељкивали, најзад се и остварило! Извршни комитет ФИБА одлучио је данас на састанку у Женеви да Србија, односно Београд, буде један од домаћина три квалификациона турнира за пласман на Олимпијске игре у Рију. Уз Србију, организатори ових турнира биће Италија и Филипини. Кандидати су били још Турска, Немачка и Чешка, а услови за кандидатуру били су финансијска гаранција и учешће на претходном Европском шампионату.

Тако ће наш национални тим имати сјајну прилику да од 4. до 10. јула 2016, у препуној „Комбанк Арени“, избори олимпијску визу.

Иначе, на сваком од три квалификациона турнира за ОИ учествоваће по шест екипа, а само првопласирани иду у Рио. Квалификације ће играти Србија, Италија, Француска, Грчка, Чешка, Канада, Мексико, Порторико, Нови Зеланд, Иран, Јапан, Филипини, Сенегал, Тунис и Ангола, док су позивнице ФИБА за учешће у квалификацијама додељене Хрватској, Турској и Летонији.

Жреб за квалификационе и олимпијске турнире у конкуренцији кошаркаша и кошаркашица биће одржан 26. јануара. У мушкој конкуренцији, пласман на ОИ већ су изборили Бразил као домаћин, САД као светски шампион, финалисти претходног ЕП Шпанија и Литванија, Аустралија, Кина, Нигерија, Аргентина и Венецуела.

Домаћин квалификационог турнира за жене биће Француска (13-19. јун 2016). Наша женска репрезентација обезбедила је олимпијску визу освајањем ЕП у Мађарској.