На састанку руководства два Савеза, договорена је реализација раније најављене идеје да КС Словеније и КС Србије заједно поднесу кандидатуру ФИБА за организацију првенства Европе за жене 2019. године.

– Логичан резултат сјајне сарадње коју имамо је одлука да заједнички организујемо шампионат Европе 2019. Србија је првак Европе, а Словенија земља у којој женска кошарка остварује огроман напредак последњих година. Сигуран сам да ћемо, уколико наша кандидатура буде прихваћена, имати најбоље и најпосећеније Европско првенство за девојке у последњим деценијама. Ово такмичење додатно добија на значају чињеницом да је и квалификационо за Олимпијске игре у Токију. Верујем да ћемо у финалним утакмицама оборити европски рекорд у броју гледалаца на једној женској кошаркашкој утакмици – изјавио је председник КСС Драган Ђилас.

– Ова одлука је плод одличне сарадње између Кошаркашких савеза Словеније и Србије. Поред тога, Српкиње су актуелне европске шампионке… Верујемо да заједно имамо знање и инфраструктуру, љубав према кошарци, као и право кошаркашко окружење захваљујући коме бисмо, уколико добијемо заједничко домаћинство, направили једно од најбоље организованих Европских првенстава икада… Одлука да конкуришемо за организацију овог догађаја базирана је на чињеници да желимо да подржимо нашу генерацију девојака које су успеле да остваре историјски успех и пласирају се на Европско првенство 2017, како бисмо им омогућили да утакмице највишег нивоа играју пред домаћом публике, што би за њих била велика награда. Задовољни смо што се женска кошарка у Словенији развија брзо и заједно ћемо наставити напорно да радимо како би се тај тренд наставио и у будућности – рекао је председник Кошаркашког савеза Словеније Матеј Ерјавец.

Савези су се договорили да по две групе буду одигране у Словенији и Србији, а завршница Европског првенства би се играла у београдској Арени.