Делегација Кошаркашког савеза Србије, у саставу генерални секретар КСС Дејан Томашевић, потпредседник за маркетинг и финансије КСС Андрија Клеут и асистент председника и генералног секретара Магдалена Кокић, на позив ФИБА, боравила је претходних дана у Женеви где су одржани састанци поводом отварања процеса подношења кандидатура за организацију Светског првенства 2023.

Србија се налази међу 11 кандидата за домаћина СП, заједно са Аргентином, Аустралијом, Немачком, Хонг Конгом, Израелом, Јапаном, Филипинима, Пољском, Русијом и Турском. ФИБА је објавила да постоји могућност да више земаља, највероватније четири, организују СП.

– Јуче смо имали састанак коме су присуствовале све земље кандидати за организацију, а данас одвојене разговоре са челницима ФИБА. Упознати смо са оба предлога односно предностима и манама оба модела организације, у случају да је домаћин једна или четири државе. Модел са четири земље се показао добро прошле године на Европском првенству, па ФИБА размишља у том правцу. Као држава, заинтересовани смо да угостимо две групе и завршну фазу, али је, поред захтевних финансија, потребно да имамо и адекватне услове односно две дворане које испуњавају захтеве ФИБА. За прву фазу потребна је дворана са најмање 8.000, а за завршницу дворана капацитета најмање 16.000 места. Ово је процес који је тек почео, a одлука о домаћину или домаћинима биће донета у децембру 2017. године на Борду ФИБА. На нама је да уз помоћ државе, коју имамо од самог старта, као и града, обезбедимо адекватне услове да добијемо организацију Светског првенства 2023. године –објаснио је генерални секретар КСС Дејан Томашевић.

Утиске из Женеве преноси и потпредседник за маркетинг и финансије КСС Андрија Клеут.

– Успешно је завршена прва фаза за кандидатуру за Светско првенство 2023. Следећа фаза траје до 18. јануара 2017, до када је потребно попунити одређене упитнике које добијамо од ФИБА. На основу свега што је Србија до сада урадила у организацији врхунских спортских и кошаркашких догађаја очекујемо да будемо у ужем кругу кандидата за организацију СП 2023.