Женска сениорска репрезентација Србије победила је у пријатељској утакмици Јапан резултатом 90:73 у оквиру припрема за предстојеће Европско првенство у Чешкој (16-25. јун). Утакмица је одиграна пред око 1.000 гледалаца у београдској Хали спортова “Ранко Жеравица”.

Изабранице селектора Стевана Караџића током целог меча су контролисале резултат и дешавања на терену и на крају забележиле убедљив тријумф.

Овај меч прескочила је Соња Петровић, док је Ана Дабовић одиграла прве минуте током припрема.

Утакмици је претходила свечаност поводом опроштаја Дајане Бутулије од дреса са државним грбом. Нашој трофејној репрезентативки у име Кошаркашког савеза Србије председник Предраг Даниловић је уручио дрес репрезентације Србије са бројем 40, потпредседница националне кошаркашке куће Ана Јоковић је уручила букет цвећа, док је испред садашњег тима Бутулији поклон уручила капитен Јелена Миловановић.

 

Дајана Бутулија није крила емоције после званичног опроштаја од националног дреса.

– Још се тресем, све је ово емотивно за мене. Искрено нисам веровала да ћу заплакати, пробудиле су се старе емоције. Хтела сам некако да се искрадем и да се не прави велика фама око тога. Савез и девојке, и ви који нас пратите, приредили сте ми сјајно изненађење. Биле смо тим, доносиле смо радост народу и показале младим девојкама како ништа није немогуће. Надам се да ће се девојчице што више бавити кошарком – рекла је Бутулија.

 

Србија у петак од 19 часова такође у Хали спортова “Ранко Жеравица” игра против Јапана, уз слободан улаз за гледаоце. Ове две репрезентације ће у недељу одиграти још једну утакмицу, али затвореног типа.

 

– Задовољан сам ангажовањем играчица. Има ту грешака, што је нормално. Оно што ме највише брине у овом тренутку је здравствени билтен. Пробала је Ана Дабовић, одиграла неколико минута после дужег времена. Видећемо реакцију, видео сам да је имала неки бол. Што се тиче Соње, она ће, надам се, за два-три дана да се прикључи. Имаћемо их на броју, али нажалост биће спремне толико колико могу. Фактички, Соња је тренирала четири дана са тим и играла једну утакмицу, а Ана није играла уопште. Надам се да ће до почетка пута тренирати нормално и да ћемо бити комплетни, макар на папиру. Што се тиче Невене Јовановић, на полувремену је рекла да је цимнула мало зглоб, има неки бол у стопалу, али сутра ће бити јаснија ситуација. Неке друге играчице су добиле већу шансу и добро су изгледале – рекао је селектор Стеван Караџић.

 

СРБИЈА – ЈАПАН 90:73 (27:20, 23:21, 21:18, 19:14)

СРБИЈА: Радочај 4, Чађо 12, Крњић, Н. Јовановић 3, Миловановић 23, Шкорић 8, Станковић 2, Т. Јовановић 14, Станаћев 2, Богићевић 5, Црвендакић 17, Дабовић, Мандић.