Репрезентација Србија остварила је максималан учинак на контролним утакмицама у Тел Авиву. Изабраници селектора Александра Ђорђевића још једном су савладали селекцију Израела и са пуно оптимизма улазе у завршну фазу припрема за Европско првенство које почиње 5. септембра. Наши најбољи кошаркаши после тријумфа у суботу (85:70) поново су савладали домаћу селекцију, која је пружила нешто јачи отпор, али је само у појединим тренуцима успевала да супротстави на прави начин, Српски репрезентативци су све време били у вођству, имали 16 поена прености у средином последње четвртине, али је домаћи тим у самом финишу успео да се избори за частан пораз: Израел – Србија 71:79 (20:25, 16:22, 17:16, 18:16).

На самом старту најрасположенији је био Мирослав Радуљица који је постигао првих седам поена на утакмици. Израелци су успели да се консолидују и смање на на 10:7, али је убрзо Огњен Кузмић са пет везаних поена повећао на 17:9 у седмом минуту. Преко разиграног Елијахуа домаћа селекција је поново ухватила прикључак (18:16), али је у самом финишу прве четвртине Зоран Ерцег успео да узврати са два прецизна шута – 25:20. Репрезентативци Србије нису успевали да стекну убедљивију предност (33:29) у наставку сусрета, јер су у првих 13 минута изгубили прилична број лопти. Заиграо је наш тим пуно концентрисаније у финишу првог полувремена. Наставили су наши центри Радуљица и Кузмић да доминирају под оба обрача, а после тројке Немање Бјелице и успешне акција Драгана Милосављевића Србија је дошла до двоцифрене предности на крају другог периода – 47:36.

Тројком Досона почело је друго полувреме чиме је најваљен јачи отпор домаћег тима. Ипак, убрзо је Стефан Марковић узвратио истом мером за 57:44. Дошло је тада до наглог пада у игри нашег тима, што су борбени Израелци искористили да направе серију 7:0 и смање на 57:51. Ипак, у завршници треће четвртине Зоран Ерцег и Марко Симоновић враћају Србији двоцифрено вођство – 63:53. Своју одличну игру Мирослав Радуљица крунисао је са четири узастопна поена на старту финалне деонице чиме је тријумф Србије био све извеснији – 69:56. Све је било дефинитивно одлучено у 36. минуту кад је борбени Немања Бјелица повећао на 76:60. До краја сусрета Израелци праве серију 11:3 и успевају да се изборе за частан пораз – 79:71.

–  Oчекивали смо да ће друга утакмица против Израела бити много тежа од прве и то се и обистинило. Противник је био јачи за Фишера, уз то су играли много агресивније и чвршће, често и преко границе фаула. У неколико наврата сам упозоравао судије на грубу игру противника, јер је постојала опасност да дође до повреде. Наша екипа је на такву игру одговорила мушки, али у границама кошаркашких правила. Нашли смо решења за њихову агресивност и брзину, пре свега из наше препознатљиве игре у одбрани. Неки наши играчи, који су до сада мање играли припремне мечеве, кроз минуте на терену долазе дожељене форме. Имамо још времена, да кроз тренинге и две утакмице са Словенијом, још подигнемо ниво игре и достигнемо жељену форму за Европски шампионат – истако је селектор Србије, Александар Ђорђевић.

 

ИЗРАЕЛ: Нисим 4, Јивзори 9, Досон 9, Микел 8, Елијаху 14, Лимонад 7, Кадир 2, Охајон 8, Чубревич, Грин 3, Фишер 1, Ротберт, Блејзер 2, Менко, Тимор 6.

СРБИЈА: Теодосић 6, Симоновић 6, Бјелица 9, Марковић 9, Калинић 6, Милосављевић 6, Радуљица 16, Ерцег 11, Штимац, Недовић 1, Дангубић, Кузмић 9, Милутинов.