Ближи нам се прво велико репрезентативно 3×3 такмичење – Светско првенство које се одржава од 30. маја до 4. јуна 2023. на Ратхаусплацу у Бечу.

Петоструки светски шампион Србија браниће титулу у најјачем саставу – Дејан Мајсторовић, Марко Бранковић, Михаило Васић, Страхиња Стојачић. Екипа ће поново бити предвођена селектором Марком Ждером, а у стручном штабу су тренер Данило Лукић, кондициони тренер Александар Милошевић и физиотерапеут Стојан Субашић.

После великих клупских ФИБА турнира у Јапану, Кини и на Филипинима, наша сениорска репрезентација наставила је припреме за Светско првенство у Новом Саду, а у понедељак 29. маја путује за Беч, где дан касније почиње такмичење у А групи са репрезентацијама Француске, Немачке, Бразила и Мадагаскара.

Србија први меч игра у уторак 30. маја у 18.40 против Мадагаскара, а затим од 22.05 против Француске. У среду 31. маја наш национални тим одмара, а у четвртак 1. јуна од 18.15 игра против Немачке, а од 20.50 против Бразила. У суботу 3. и недељу 4. јуна следе елиминационе рунде и борбе за медаље.

У Б групи су олимпијски шампион Летонија, САД, Аустрија, Аустралија и Словенија.

У Ц групи су Литванија, Белгија, Пољска, Порторико и Израел.

У Д групи ће се такмичити Холандија, Монголија, Швајцарска, Јапан и Мађарска.

Освајачи медаља на Светском првенству у Бечу ће изборити визе за олимпијски квалификациони турнир за Олимпијске игре у Паризу 2024.