Женска сениорска репрезентација Србије на Европском првенству које се од 15. до 25. јуна 2023. одржава у Словенији и Израелу играће у Д групи са Турском, Словачком и Мађарском, одлучено је жребом у дворцу на брду поред Крања.

Пошто су домаћини ЕП имали право да изаберу по једну партнерску репрезентацију која ће се такмичити у групи у њиховој земљи, Словенија је изабрала Србију, па ће наше најбоље кошаркашице играти у Љубљани, у дворани „Стожице“, док се Израел одлучио за Чешку. Дакле, групе Ц и Д ће бити у Љубљани, баш као и елиминационе рунде, а групе А и Б у Тел Авиву.

Наша бивша трофејна репрезентативка Соња Васић била је специјални гост на жребу. Соња се осврнула на успехе женске репрезентације на челу са селекторком Марином Маљковић и на то како је подићи трофеј два пута у дресу Србије, а овом приликом је представила нови измењени пехар намењен првакињама Европе.

Систем такмичења ће бити исти као и претходних година. У групи игра свако са сваким, а само првопласиране екипе директно ће у четвртфинале после три одиграна меча. Другопласиране и трећепласиране репрезентације у групама играће један квалификациони меч за место у четвртфиналу.

Карте за утакмице женског ЕП у љубљанским „Стожицама“ биће пуштене у продају 15. марта, тачно три месеца пре почетка шампионата.

А ГРУПА

Црна Гора

Летонија

Шпанија

Грчка

Б ГРУПА

Белгија

Италија

Чешка

Израел

Ц ГРУПА

Немачка

Велика Британија

Словенија

Француска

Д ГРУПА

Турска

Словачка

Мађарска

СРБИЈА