Репрезентација Србије биће једна од носилаца приликом жреба квалификационих група за Европско првенство 2013. године у Словенији, које ће се 4. децембра одржати у Фрајзингу (Немачка), саопштила је Европска кошаркашка федерација (ФИБА Европа). Најбоља селекција Србије наћи ће се у првом шеширу са селекцијама Немачке, Турске, Финске, Грузије и Хрватске.

Квалификације за Европско првенство играће се од 15. августа до 11. септембра 2012. године, а завршни турнир одржаће се у Словенији од 4. до 22. септембра 2013. Директан пласман на завршни турнир, поред домаћина Словеније, обезбедили су још Шпанија, Француска, Русија, Македонија, Литванија, Грчка и Велика Британија. Преосталих 16 места заузеће по две најбоље репрезентације у шест квалификационих група и четири најбоље трећепласиране.

Приликом жреба у Фрејзингу 31. селекција биће свртстана у шест шешира:

I шешир: СРБИЈА, Немачка, Турска, Финска, Грузија, Хрватска.

II шешир: Украјина, Бугарска, Пољска, БиХ, Израел, Италија.

III шешир: Црна Гора, Летонија, Белгија, Португал, Мађарска, Шведска.

IV шешир: Чешка, Естонија, Холандија, Швајцарска, Аустрија, Азербејџан.

V шешир: Белорусија, Словачка, Румунија, Албанија, Луксембург, Кипар.

VI шешир: Исланд


Одређени су и састави шешира пред жреб квалификација за првенство Европе у конкуренцији кошаркашица, а репрезентација Србије сврстана је у трећи шешир са селекцијама Мађарске, Италије, Бугарске и Холандије.
Укупно 26 екипа биће подељено у четири групе, из којих ће по две најбоље изборити учешће на шампионати чији је домаћин Француска од 15. до 30. јуна 2013. године. Квалификационе утакмице биће одигране од 13. јуна до 14. јула 2012, а жреб квалификација на програму је такође 4. децембра у Фрајзингу.

Директно учешће на женском Евробаскету обезбедили су Русија, Турска, Чешка, Хрватска, Велика Британија и домаћин Француска.

I шешир: Црна Гора, Литванија, Летонија, Белорусија, Шпанија.
II шешир: Пољска, Грчка, Словачка, Немачка, Израел.
III шешир: СРБИЈА, Мађарска, Италија, Бугарска, Холандија.
IV шешир: Украјина, Финска, Румунија, Белгија, Естонија.
V шешир: Шведска, Словенија, Швајцарска, БиХ, Луксембург.
VI шешир: Португал.