Репрезентација Србије победила је вечерас, у поново пуној дворани „Александар Николић“, селекцију Црне Горе са 82:71. После убедљивог тријумфа над Грчком у суботу, наши најбољи кошаркаши су дошли до још једне сигурне победе и освојили традиционални „Трофеј Београда“. Друго место је заузела Грчка, а трећепласирана је Црна Гора.

Трофеј намењен победнику капитену Милану Мачвану је уручио председник Кошаркашког савеза Србије Предраг Даниловић. Најбољи играч турнира (МВП) је репрезентативац Србије Богдан Богдановић, који је у две утакмице имао чак 55 индексних поена. Трофеје за друго и треће место доделио је Александар Сератлић, директор компаније РОДА .

Утакмица са Црном Гором била је неизвеснија од меча са Грчком. Екипа коју води Богдан Тањевић пружила је добар отпор Србији, нарочито у првој четвртини, коју је добила са 24:19. У другој деоници наши кошаркаши су заиграли боље у одбрани, преокренули резултат и на велики одмор отишли са девет поена предности.

Иако је тим Александра Ђорђевића и у другом полувремену контролисао игру и резултат, Црна Гора се није предавала, па је у последњој четвртини пришла на три поена заостатка. Ипак, то није било довољно за неизвесну завршницу. Србија је сигурно привела утакмицу крају и стигла до заслужене победе.
Најбољи је у победничкој екипи био Богдан Богдановић са 25 поена, четири скока и пет асистенција. Пратио га је Бирчевић са 15 поена и четири скока. Код Црногораца су најбољи били Дубљевић са 13 и Вучевић и Ђуришић са по 10 поена.

Иначе, ово је била 60. утакмица Александра Ђорђевића као селектора Србије.

 

Селектор Србије Александар Ђорђевић

– Утакмица какву смо тражили и желели. Очигледно да је физички напор оставио трага код нас. Црна Гора је млада екипа у напону снаге, раде са својим селектором. Добро су припремљени, наметнули су свој ритам у почетку. Ми смо играли без енергије, мислили смо да ћемо нападом да решимо све док нисмо схватили да нам треба максималан физички напор, Добра одбрана резултира добром енергијом и кренули смо у сигурнију игру. Имамо играче који још имају неки одређени проблем и нису били на терену. Данас је на терену била екипа без седам играча са последње утакмице у прошлом такмичењу. Уз Бјелицу, који је стално у нашој причи, то је много. Хоћу да похвалим ове момке који су били на терену, њихово залагање, рад… Има ту много озбиљности, али, наравно, и простора за напредак. Пред нама је тежак и дугачак пут, ово је тек почетак, али ова утакмица ће нам значити да је анализирамо, пре свега грешке у одбрани. Мачван је, иако је под температуром 38, апсолутно хтео да игра. Рекао је: „Не долази у обзир да не играм“.

И то није све…

– Калинић још има проблема са леђима још из лигашке сезоне. И на Копаонику је прескочио пар дана, његово стање није довољно добро да одигра две утакмице два дана заредом. Теодосић је осетио бол на слободан дан, када смо се вртили са Копаоника. Одрадио је све трнинге тамо, осетио је проблем у листу и данас је добио терапију. Морамо да водимо рачуна о томе. Није страшно, али захтева пет до седам дана мировања. У овом тренутку је доктор Драган Радовановић човек са којим највише разговарамо…

 

Стефан Јовић

– Изузетно јак турнир за све нас, посебно што су ово прве утакмице после припрема на Копаонику и прави тест. Јуче су Грци били доста уморни, што  вечерас није био случај јер су Црногорци имали дан паузе и доста су нас намучили. Не тражим алиби, али смо и ми били уморни. У другом полувремену смо наметнули свој стил и ритам и освојили трећи узастопни „Трофеј Београда“. Хвала селектору и свим људима у Немачкој који су ми омогућили лечење тамо, а доста ми помаже и кондициони тренер који ради са мном већ месец и по. Немам никаквих проблема, здрав сам, прав и полако улазим у ритам.

 

Селектор Црне Горе Богдан Тањевић

– Турнир је био добар, одличан… Нама је јако користило да се опробамо, да видимо шта ваља, шта не ваља. Нисам нимало незадовољан, освојили смо бронзану медаљу у оваквој конкуренцији.