СРБИЈА – ВЕЛИКА БРИТАНИЈА 66:60 (13:10, 16:18, 16:14, 21:18)

Кошаркашице Србије победиле су Велику Британију у квалификационом мечу за четвртфинале, у коме ће у четвртак од 15.00 часова играти против Белгије.

Наш тим је био доста непрецизан у уводним минутима, после четири минута игре постигли смо само два поена (2:5), а Британија је у 8. минуту повела 8:4. Брзо је Србија изашла из минуса и преко Ногић и  Јовановић серијом 8:0 повела 12:8, а на истеку десетог минута било је 13:10.

И друга четвртина била је прилично тврда и неефикасна, после четири минута игре на семафору је стајало 18:17. Разменили смо пар тројки, па су Британке у 16. минуту повеле 22:21. Погодила је тројку Чађо, али је ривал до полувремена поново имао минималну предност, а по истеку 20. минута било је 29:28.

Повеле су Британке у 23. минуту 36:32, наставило се са много промашаја на обе стране, а Андерсон, Јовановић и Црвендакић су донеле Србији 45:38 у 27. минуту после серије 9:0. Појачале су одбрану наше девојке, али нисмо имали добру реализацију, па је на крају треће четвртине било 45:42.

Имао је наш тим шансу да се одлепи на почетку четврте четвртине, али је промашивао слободна бацања, па смо тек после „2+1“ Јанковић дошли на „плус 8“ у 32. минуту – 52:44. Погађале су Британке тројке и држале прикључак, али се Србија није дала и држала је од четири до шест поена вишка. Одлична Ногић је четири минута пре краја подигла на 59:52, а онда тројком и на 62:54. Смањиле су противнице на само „минус 4“ на 1:19 пре краја, али је Јанковић погодила за 64:58 на 37 секунди пре краја и практично решила меч.

Комплетну статистику можете видети овде

https://www.fiba.basketball/womenseurobasket/2023/game/2006/Serbia-Great-Britain#tab=boxscore

ФИБА фото галерију можете видети овде

https://www.fiba.basketball/womenseurobasket/2023/game/2006/Serbia-Great-Britain#tab=photos

ИЗЈАВЕ

Марина Маљковић:

– Очекивано тешко. Јако тешко… Највећа ствар је што смо били егал са њима у скоковима, а то је екипа које до сада у том сегменту била најјача. Одрадили смо и тај „прљав“ посао у рекету, да одиграмо одбрану на тим њиховим доманантим центрима, какве је имала и Мађарска и Турска. Мучили смо се много… Свели смо грешке на мањи број него што је то био случај пре и успели смо да победимо. Радује ме победа, само ме победа радује. Ово је тим који знам још из 2019, када смо повели 20 разлике, па нас у секунди спусте на 6-7. Присећали смо се тога. Свакако ме радује што смо више поштовали план и све оно што смо се договорили. Тако смо дошли и до победе. А то је пре свега била одбрана на њиховим центрима и контрола скока. Тај део смо прилично успешно одрадили. Наравно да увек има грешака. Срљали смо у нападу, правили и неке друге одбрамбене грешке, али макар смо се скупили да победимо ову утакмицу, после тог болног пораза од Мађарске, који је из милион разлога био болан. Било је јако тешко психички играти, јер је ово екипа која не гледа семафор. Они играју, не занима их да ли је плус или минус 15 и страшно је тешко играти са таквом екипом. Психички је била јако тешка утакмица, јер су они баш борбена екипа, баш гризу. Видећемо шта можемо даље. Да се скупимо, колико можемо да будемо здрави и да се се боримо са фаворитима.

Јована Ногић:

– Била је веома тешка утакмица. Мислим да је ово био меч који смо до сада најјаче одиграле. Ушле смо фокусиране од првог тренутка, нисмо попустиле ни један минут. Знале смо шта нас чека, да оне имају високе играчице, да све иду на скок, па и да, ако не будемо добро градиле кош, нећемо имати шансе да се боримо за победу. Стварно смо се потрудиле да исправимо оно што је било против Мађарске, да послушамо оно што се тражи од нас. Ово је била утакмица са највећом енергијом коју смо имале до сада.

Како против Белгије?

– То мора дупло јаче. Сви знамо какав су оне тим, какав таленат имају. Уигране су, добро играју. Мораћемо још јаче да играмо, са још јачом жељом, да свака играчица буде фокусирана, да да све од себе. И више од себе…

Невена Јовановић:

– Нисмо још биле спремне да идемо кући… Сигурно да је сада лакше. Није то била баш најлепша утакмица за гледање, на мало поена, али, пао је терет са срца. У трећој четвртини смо имали оно што је требало да имамо све време. Већу агресивност на лопти, пар украдених лопти, што нам даје већу енергију у нападу. Тога траба да имамо више. Оне су се враћале и када бисмо ми повеле са већом разликом, али, победиле смо и срећне смо због тога.

Белгија?

– У досадашњем току првенства показала се као најбоља екипа. Побеђивале су са 35-40 разлике. Сјајна екипа, предвођена Емом Месеман која је најбољи стралац овог првенства, имају и најбољег асистента. То говори да играју јако добро. Имамо мање од 48 сати да се за то припремимо. Знамо шта та утакмица носи, шта нам је био циљ пре почетка, ово Европско првенство води на Олимпијске игре и то стално треба да нам буде у мислима.

Photo by FIBA